«Στον ¶ρη υπήρχε νερό - πιθανότατα και ζωή»

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 11:15
UPD:12:27
A- A A+

Νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ¶ρης διέθετε ένα υδάτινο περιβάλλον κατάλληλο να φιλοξενήσει ζωή, ανακαλύφθηκαν στον «κόκκινο πλανήτη» από το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν αποθέματα ανθρακικού άλατος, που σχηματίστηκε σε ουδέτερο ή αλκαλικό νερό. Το ανθρακικό άλας -που δεν επιβιώνει σε συνθήκες εχθρικές για τη ζωή- δημιουργείται όταν νερό και διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύονται με ασβέστιο, σίδηρο ή μαγνήσιο.

Έτσι, κατά τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αντικρούει τη θεωρία ότι κάποτε όλο το νερό στον ¶ρη ήταν όξινο και, αντίθετα, δείχνει ότι ένα τμήμα τουλάχιστον από το περιβάλλον του πλανήτη, κάποτε ήταν ήπιο και ευνοϊκό για τη ζωή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science", από επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα αποθέματα ανθρακικού άλατος, ηλικίας 3,6 δισ. ετών, ανακαλύφθηκαν σε βραχώδες υπόστρωμα στα όρια ενός κρατήρα.

Τα σημεία όπου βρέθηκαν ανθρακικά άλατα έχουν μέγεθος αρκετών ποδοσφαιρικών γηπέδων, βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη και απεικονίζονται σε φωτογραφίες που τράβηξε από ψηλά το MRO με υψηλής ανάλυσης υπέρυθρες κάμερες. Τα νέα στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες να υπήρχε ζωή στον πλανήτη, τουλάχιστον μικροβιακή.

Η ανακάλυψη των ανθρακικών αλάτων είναι ενθαρρυντική διότι, όπως δήλωσε ένας από τους επιστήμονες, «θα άρεσε στην πρωτόγονη ζωή, καθώς είναι ένα περιβάλλον ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ όξινο. Είναι ακριβώς το κατάλληλο περιβάλλον για τη ζωή».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή