Μπρουνό Λε Μερ: «Θέλουμε να απομονώσουμε οικονομικά τη Ρωσία»

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 17:03
UPD:17:04
REUTERS/DENIS BALIBOUSE
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκε  να «κόψει όλους τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος» , δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλουμε να απομονώσουμε οικονομικά τη Ρωσί , να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση» της ρωσικής οικονομίας, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Στόχος μας είναι να κάμψουμε τη ρωσική οικονομία, θα χρειαστεί ο απαραίτητος χρόνος », είπε ο Λε Μερ, προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Παρίσι.

«Η Ρωσία είναι δευτερεύων οικονομικός εταίρος της Γαλλίας», είπε ο  Μπρουνό Λε Μερ τονίζοντας ότι η γαλλική οικονομία είναι «ελάχιστα  εκτεθειμένη στη Ρωσία» και ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν «λίγες γαλλικές εταιρείες». Ωστόσο, σχεδόν 500 γαλλικές  εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία,μεταξύ των οποίων και 35 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον δείκτη CAC 40.

Οι εταιρείες φοβούνται ειδικότερα μια πιθανή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, του χάλυβα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο Γάλλος υπουργός συμβουλεύτηκε επίσης πολλές Ενώσεις γαλλικών εταιρειών, κυρίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της πυρηνικής ενέργειας και της αεροναυπηγικής. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο

Ωστόσο, το οικονομικό όπλο του αποκλεισμού της Ρωσίας από την πρόσβαση στο τραπεζικό δίκτυο SWIFT παραμένει αποκλεισμένο. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ρωσικής εθνικής ένωσης Rosswift, η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αριθμό χρηστών στο σύστημα Swift, καθώς μετέχουν περίπου 300 ρωσικές τράπεζες και ιδρύματα. Περισσότεροι από τους μισούς ρωσικούς πιστωτικούς οργανισμούς εκπροσωπούνται στο SWIFT. «Κάτι τέτοιο θα ήταν η τελευταία επιλογή », ​​είπε ο Λε Μερ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι «κάποια πρόσθετα βήματα είναι ακόμα πιθανά, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις επιπτώσεις τους: Η ρωσική οικονομία είναι αυτή που πρέπει να επηρεαστεί». Η Γερμανία εξαρτάται ιδιαίτερα από τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου και ο αποκλεισμός από το σύστημα SWIFT της Μόσχας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις προμήθειες του Βερολίνου.

Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων

Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε χθες ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διατραπεζικό δίκτυο Swift παραμένει ως «μια επιλογή». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια τέτοια απόφαση, που ζήτησε η Ουκρανία, δεν υποστηρίχθηκε από τους Ευρωπαίους.

Η ΕΕ προτιμά να διατηρήσει αυτό το μέτρο για μελλοντικές κυρώσεις, επιβεβαιώνει πηγή της ΕΕ.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή