Προβολή του ντοκιμαντέρ «Θεόφιλος ξανά;» του Λάκη Παπαστάθη

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 09:45
UPD:11:19
A- A A+

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάζει μία μοναδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Θεόφιλος ξανά;» του Λάκη Παπαστάθη στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης «απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ», την Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022 & ώρα 19:00 – 21:00. Θα ακολουθήσει ομιλία του δημιουργού και συζήτηση με το κοινό [Πειραιώς 254, Ταύρος].

Το ντοκιμαντέρ  θα προβληθεί μέσα στον χώρο της έκθεσης. Η είσοδος στην προβολή πραγματοποιείται με το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου στην έκθεση. Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού μαζί με συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο από τις 18:00, καλωσορίζοντας και ξεναγώντας το κοινό.

Ο Λάκης Παπαστάθης είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, με ταινίες ορόσημα, όπως ο «Καιρός των Ελλήνων», το «Ταξίδι στην Μυτιλήνη» και «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον». Γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Σπούδασε στο Κέντρο Σπουδών Κινηματογράφου (1963). Το 1972 πρωτοσκηνοθετεί τη μικρού μήκους ταινία «Γράμματα από την Αμερική», η οποία βραβεύεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 1968-1971 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη, κυρίως στην Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού. Τρία χρόνια αργότερα, «περνά στην τηλεόραση», όπου ως σκηνοθέτης-παραγωγός, δημιουργεί με τον Τάκη Χατζόπουλο τις σειρές «Παρασκήνιο» και «Ιστορικό Αρχείο».

«Θεόφιλος»

Το 1987 δημιουργεί τη δεύτερή του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Θεόφιλος», η οποία καταγράφει τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (γεννήθηκε κατά το διάστημα 1867-1870 και πέθανε το 1934), πιο γνωστού με το όνομα Θεόφιλος.

«Θεόφιλος ξανά;»

Ζωγράφοι όπως: ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΕΙΔΑΚΗΣ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΡΡΗΣ, ο ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΣΑΚΑΓΙΑΝ και ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ, μέσα από τα ατελιέ τους, μιλούν για τον ΘΕΟΦΙΛΟ, τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο και ως ζωγράφο και τον συγκρίνουν με τους νεότερους του. Θεωρούν τον ΘΕΟΦΙΛΟ δάσκαλο. Η θεματολογία των έργων του, αντλούμενη από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, αποπνέει ελευθερία. Ο Θεόφιλος χαρακτηρίζεται ο Έλληνας ΡΟΥΣΣΩ. Ξεχωρίζει για την ιδιαιτερότητά του. Επίσης, παρακολουθούμε πλάνα με έργα του ΘΕΟΦΙΛΟΥ, καθώς και αποσπάσματα από την ταινία του ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ: «ΘΕΟΦΙΛΟΣ».

Συντελεστές

Διεύθυνση Παραγωγής: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ

Σκηνοθέτης: ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

Ηχολήπτης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Διεύθυνση φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ

Μοντάζ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΠΕΠΗ ΦΑΡΑΚΛΙΩΤΗ

Βοηθοί οπερατέρ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΩΡΗΣ Ηλεκτρολόγος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ

Εργαστήρια ήχου & εικόνας: CINETIC

Ευχαριστίες: ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ ΣΓΟΥΡΑΚΗ

Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ Εκτέλεση: CINETIC

Λίγα λόγια για την έκθεση

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη της πορεία στον Βόλο και τη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η έκθεση «απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ», παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» έως τις 7 Μαρτίου 2022. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίρις Κρητικού. H έκθεση συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Λύκειο των Ελληνίδων / Παράρτημα Βόλου, που είχε και την αρχική παραγωγή της, και το Μουσείο Tériade - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης.

Το αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, με εβδομήντα και πλέον παλαιότερα και πρόσφατα έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, συγκεντρώνει πολύτιμες συνέργειες και αναπάντεχες συμμετοχές, σημαντικά νέα έργα, αλλά και σπουδαία παλαιότερα με τη γενναιόδωρη συνδρομή των συλλεκτών τους.  Να σημειωθεί ότι σε συνομιλία με το κυρίως σώμα της έκθεσης, παρουσιάζεται επίσης ένα μικρός, αλλά σημαντικός πυρήνας πρωτότυπων έργων του Θεόφιλου από ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση αφορά σε έναν οργανικό διάλογο με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του ζωγράφου, που έχοντας καταλάβει έναν ξεχωριστό και πρωτογενή χώρο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης, και τιμώντας τους ήρωες που πολέμησαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους όσο κανείς, αποτελεί ταυτόχρονα έναν διηνεκή συνομιλητή και εμπνευστή κορυφαίων εικαστικών και πνευματικών δημιουργών του τόπου μας.

 

Στην έκθεση, με έργα παραχωρημένα από προσωπικά αρχεία των καλλιτεχνών ή ιδιωτικές συλλογές, συμμετέχουν:

Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Βαγγέλης Ανετόπουλος, Στέλιος Αλεξάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κάτια Βαρβάκη, Νίκος Βατόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Κατερίνα Γιάννακα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ειρήνη Γκόνου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Νίκη Ελευθεριάδη, Γιάννης Ευθυμίου, Πέτρος Θέμελης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Σταυρούλα Καζιάλε, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Σοφία Καλογεροπούλου, Ελπινίκη Καμόσου, Μηνάς Καμπιτάκης, ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΥΓΑC, Βούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Νικόλας Κληρονόμος, Νίκος Κόνιαρης, Ευτυχία Λάβδα, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Κώστας Μανιατόπουλος, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Μοράρος, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Λίζα Πενθερουδάκη, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Πετσικόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Πωπ, Μιχάλης Σακαλής, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σκλάβαινας, Ευγένιος Σπαθάρης, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Βάσω Τρίγκα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Κλαίρη Τσαλουχίδη – Χατζημηνά, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιργινία Φιλιππούση, Απόστολος Χαντζαράς, Αθηνά Χατζή, Νικόλαος Χριστόπουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης.

Και από την προσωπική συλλογή του Λάκη Παπαστάθη:

Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Σπεράντζας, Γιώργος Σταθόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Πάνος Φειδάκης.

Πληροφορίες

  • Είσοδος στην έκθεση & παρακολούθηση ταινίας: 5€
  • Προπώληση: http://tickets.hellenic-cosmos.gr/
  • Διάρκεια λειτουργίας έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2021 – 7 Μαρτίου 2022
  • Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:  Παρασκευή 17:00 – 20:00
  • Σάββατο: 11:00  - 16:00 & Κυριακή 10:00-18:00

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς