Εισβολή στην Ουκρανία: οι επιπτώσεις στον αθλητισμό

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 13:17
UPD:16:11
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε σήμερα το πρωί. Όταν ήταν σχεδόν 06:00 τα ξημερώματα στη Μόσχα, ο Πούτιν ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος πως έδωσε το «πράσινο φως» για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς», προσθέτοντας ότι στόχος «δεν είναι η εισβολή στη χώρα αλλά η αποστρατικοποίησή της» και διευκρινίζοντας ότι «μια περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και η χρήση του ουκρανικού εδάφους είναι απαράδεκτες. Όποιος προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια και να παρέμβει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει με συνέπειες που δεν έχουν ξαναφανεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Ελπίζω να εισαακουστώ».

Μια δραματική κατάσταση, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και κινδυνεύει να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες προγραμματίζονται πολλά γεγονότα στη Ρωσία και ήδη εγείρονται αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα του σεβασμού των ημερολογίων με έναν πόλεμο σε εξέλιξη, τόσο που η ίδια η Ουκρανία έχει ήδη αποφασίσει να αναστείλει επίσημα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν επίσης στον τελικό του Champions League, που αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένος για τις 28 Μαΐου στη Gazprom Arena της Αγίας Πετρούπολης.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε «αδιανόητο» ότι ο τελικός είναι προγραμματισμένος στη ρωσική πόλη: «Δεν υπάρχει περίπτωση μια όλο και πιο απομονωμένη Ρωσία να φιλοξενήσει μια ποδοσφαιρική εκδήλωση», είπε.

Από την πλευρά της, η UEFA είχε αρνηθεί οποιαδήποτε επιθυμία να αλλάξει ο χώρος διεξαγωγής του τελικού, εξηγώντας ωστόσο ότι παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica, ορισμένοι ευρωβουλευτές έγραψαν επιστολή στον πρόεδρο του διοικητικού οργάνου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζητώντας να αναβληθεί ο τελικός του Champions League.

Η πρωτοβουλία προωθήθηκε από την ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Βιόλα Φον Κράμον-Τάουμπαμπελ, ενώ κοινοποιήθηκε και υπογράφηκε από την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του M5S, Τιτσιάνα Μπέγκιν.

Σε σύγκριση με τον τελικό του Champions League, το ραντεβού με τα πλέι οφ πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ πιο κοντά. Στις 24 Μαρτίου είναι προγραμματισμένος ο αγώνας μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας, στη Μόσχα.

Η πολωνική ομοσπονδία έθεσε το πρόβλημα της τοποθεσίας με επίσημη ανακοίνωση: «Οι πολιτικές αποφάσεις παραμένουν στα χέρια των κρατικών αρχών και των διεθνών οργανισμών», ανέφερε.

«Ωστόσο, έχοντας επίγνωση των πιθανών απειλών που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση, αναμένουμε τη θέση των διοικητικών οργάνων της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Εθνική ομάδα της Πολωνίας, αλλά και τις Εθνικές ομάδες της Σουηδίας και της Τσεχίας, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στη Μόσχα σε έναν πιθανό τελικό των πλέι οφ».

Στο επίκεντρο - γράφει το Sky Sport - και το παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών: Η FIVB, η διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ, έχει προγραμματίσει τους αγώνες από τις 26 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βόλεϊ (CEV), σε συμφωνία με την Ουκρανική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, αποφάσισε χθες να αναβάλει την ηπειρωτική περιοδεία Snow volley που είχε προγραμματιστεί στο Τρούσκαβεντς της Ουκρανίας από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ των μεγάλων αθλητικών γεγονότων που έχουν προγραμματιστεί στη Ρωσία το 2022, είναι επίσης το ετήσιο Grand Prix της Formula 1, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου στην πίστα του Σότσι. Επίσης σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν δημόσια αιτήματα για αναβολή ή ακύρωση προς το παρόν, δεδομένου ότι η ημερομηνία αυτή τη στιγμή είναι ακόμη μακριά.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις