Πέθανε ο μοριακός βιολόγος Φρανσουά Γκρο

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 17:58
UPD:18:13
Shutterstock
A- A A+

Ο μοριακός βιολόγος Φρανσουά Γκρο, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις περιπέτειες της σύγχρονης βιολογίας, ιδιαίτερα στην ανακάλυψη του mRNA, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 95 ετών.

«Ο Φρανσουά Γκρος πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ετιέν Γκις, μαθηματικός και μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας Επιστημών, θέση που κατείχε ο Φρανσουά Γκρος από το 1991 έως το 2000.

Ο συν-ανακαλύφτης του mRNA, του μοριακού ενδιάμεσου του γενετικού κώδικα του DNA, η συμβολή του στην αποκρυπτογράφηση του γονιδίου ήταν καθοριστική. Το έργο του άνοιξε το δρόμο, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας στα κύρια εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά του Covid-19.

Ο παγκοσμίου φήμης ερευνητής γεννήθηκε στο Παρίσι στις 24 Απριλίου 1925 σε μια «μη ασκούμενη Ισραηλιτική» οικογένεια. Βρισκόταν στην Τουλούζη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Διαρκώς στο έλεος της καταγγελίας», άλλαζε το όνομά του τακτικά, είχε πει στα «Επιστημονικά Απομνημονεύματα - Μισός αιώνας βιολογίας» (2003).

Ο Φρανσουά Γκρος συνέβαλε, μαζί με τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της επιστημονικής έρευνας, στη γέννηση της μοριακής βιολογίας που έμελλε να φέρει επανάσταση στις επιστήμες της ζωής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς