Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2008 17:22
UPD:18:57
A- A A+

¶μεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά το νέο κύκλο αίματος που άνοιξε στη Λωρίδας της Γάζας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/27/1610598.htm

Γαλλία

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ με σημερινό ανακοινωθέν της εκφράζει την «έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας κι εκφράζει τη λύπη της για τον μεγάλο αριθμό των αμάχων θυμάτων», ενώ αξιώνει «την άμεση κατάπαυση» των «ισραηλινών βομβαρδισμών» στη Γάζα και τις «επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα» κατά του Ισραήλ.

ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να σταματήσει να προκαλεί θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και προειδοποιούν τη Χαμάς ότι «οι αδιάκοπες επιθέσεις με ρουκέτες θα πρέπει να σταματήσουν για να τερματισθεί η βία».

«Η Χαμάς θα πρέπει να θέσει τέλος στις τρομοκρατικές δραστηριότητές της, εάν θέλει να διαδραματίσει έναν ρόλο στο μέλλον του παλαιστινιακού λαού», τονίζει ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο.

Ρωσία

Η Ρωσία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει «την μεγάλης κλίμακας επιχείρηση» κατά της Γάζας και ζήτησε από την ισλαμιστική Χαμάς να σταματήσει να εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα μέσω των διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Βρετανία

Η Βρετανία εξέφρασε την «βαθύτατη ανησυχία της» για τις επιθέσεις και συνέστησε τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» στην ισραηλινή κυβέρνηση και την «άμεση» παύση των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους από τη Γάζα.

Ιράν

Το Ιράν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης και τη διεθνή κοινότητα σε μία κοινή δράση για να «σταματήσουν το σιωνιστικό καθεστώς να συνεχίσει τα εγκλήματά του».

«Έγκλημα πολέμου» χαρακτηρίζει ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης τις σημερινές επιθέσεις, καταδικάζοντάς τις.

«Η τελευταία ισραηλινή σφαγή συνιστά έγκλημα πολέμου κι αντικατοπτρίζει την μικρή σημασία που δίνει το Ισραήλ στους διεθνείς νόμους και την 4η Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε περιόδους πολέμου», σημειώνει ο γ.γ. του Οργανισμού Εκεμελεντίν Ιχσάνογλου.

Την ίδια στιγμή οι ¶ραβες υπουργοί Εξωτερικών προγραμματίζουν για αύριο ή τη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη στο Κάιρο, ώστε να τηρήσουν μία κοινή στάση απέναντι στα τελευταία γεγονότα.

Εν τω μεταξύ η Αίγυπτος έστειλε σήμερα ενισχύσεις κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι αιγυπτιακές αρχές ανέπτυξαν περί τους 500 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων καταστολής κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τις ισραηλινές επιδρομές», ανακοινώθηκε από τον αιγυπτιακό στρατό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή