Γ. Οικονόμου: Όλες οι προκλήσεις της Άγκυρας απαντώνται αμέσως

Τι είπε για τις διερευνητικές επαφές, αλλά και για το εφάπαξ επίδομα σε ευάλωτους
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 13:05
UPD:13:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτ
A- A A+

«Η Ελλάδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση και απειλή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τα όσα εκτυλίσσονται στο πεδίο των ελληνοτουρκικών και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Όλες οι προκλήσεις της Άγκυρας απαντώνται αμέσως, όπως έκανε ο υπουργός Εξωτερικών χθες στη Νορβηγία και όπως κάνουν οι Έλληνες διπλωμάτες σε όλα τα φόρα» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα συμμερίζεται τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και «όλος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική της συμπεριφορά να αγνοεί το διεθνές δίκαιο».

Ερωτηθείς για το διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα ανέφερε πως «η εξωτερική μας πολιτική πάντα με τεκμηριωμένες θέσεις απαντά στην προκλητική συμπεριφορά της άλλης πλευράς επιλέγοντας τον χρόνο και την ένταση της απάντησης αυτής».

Τι είπε για τις διερευνητικές επαφές

Σε ερώτηση για το αν η χώρα μας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι διερευνητικές επαφές την επόμενη εβδομάδα απάντησε πως δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά «όλα αξιολογούνται». «Η κυβέρνηση πάντα πιστεύει στην αναγκαιότητα των επαφών με την άλλη πλευρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν παρατηρούνε την εντεινόμενη προκλητικότητα και τον παραλογισμό της Τουρκίας» είπε.

Συμπλήρωσε ακόμη πως η προκλητικότητα εκ μέρους της γειτονικής χώρας «αντανακλά και τη νευρικότητά της εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία» αλλά και «γιατί η χώρα μας έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα».7

Όπως είπε, «η χώρα μας βίσκεται σε μία σταθερή πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος» και συνεχίζει την προσπάθεια θωράκισης της χώρας. Παραπέμποντας στα όσα είπε προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «η Άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός» και εξέφρασε την ελπίδα «όσοι δεν το συμμερίζονται να αναθεωρήσουν τις απόψεις αυτές σύντομα».

«Η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με 'δωράκια'»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών με φόντο και τον σχεδιασμό για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτες ομάδες το Πάσχα, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με δωράκια, ούτε πιστεύει ότι η επιδοματική πολιτική είναι διέξοδος στα προβλήματα ακόμη και σε τέτοιες περιόδους που δοκιμάζονται οι αντοχές των νοικοκυριών».

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι με μία συγκροτημένη πολιτική να δυναμώνει το εισόδημα, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορεί να βρίσκει ο κόσμος δουλειά» πρόσθεσε. Όπως είπε, η κυβέρνηση «στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας και οριζόντια, όπως έγινε με την στήριξη απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια... και όπου χρειαστεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μπορούμε να παρέμβουμε και να στηρίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού».

Οι αποφάσεις για το εύρος των μέτρων, το μέγεθος της στήριξης και το πότε θα γίνει εξαρτάται από τις δημοσιονομικές αντοχές, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή