Γαλλία: «Φάουλ» από την Πεκρές οι αναφορές σε ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 17:05
UPD:17:16
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

«Πυρά» δέχεται η συντηρητική υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές επειδή χρησιμοποίησε ακροδεξιά ρητορική και αναφέρθηκε στη θεωρία συνωμοσίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης» στην πρώτη της μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση.

Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές στο Παρίσι την Κυριακή, η Πεκρές διερωτήθηκε «σε δέκα χρόνια… θα είμαστε κυρίαρχο έθνος, δορυφόρος των ΗΠΑ ή κινεζικός εμπορικός σταθμός; Θα είμαστε ενωμένοι ή διχασμένοι;»

«Τίποτα δεν γράφεται, είτε πρόκειται για απώλεια οικονομικής θέσης είτε για τη Μεγάλη Αντικατάσταση», είπε.

Ήταν η πρώτη φορά που η Πεκρές αναφέρθηκε ανοιχτά στη «Μεγάλη Αντικατάσταση», μια γαλλική θεωρία συνωμοσίας ότι οι γηγενείς χριστιανοί Γάλλοι αντικαθίστανται σκόπιμα από μουσουλμάνους μετανάστες με τη συνενοχή γαλλικών ελίτ. Ήταν μια έμπνευση για τον τρομοκράτη θιασώτη της λευκής υπεροχής που σκότωσε 51 ανθρώπους σε δύο τζαμιά στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας το 2019.

Η Πεκρές, ο υποψήφια των Les Républicains, αγωνίζεται να σημειώσει πρόοδο στις κάλπες. Δίνει μάχη με δύο ακροδεξιούς υποψηφίους, τη Μαρίν Λεπέν και τον πρώην τηλεοπτικό σταρ Ερίκ Ζεμούρ, για μια θέση στον δεύτερο γύρο κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.

Ως νυν επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού και πρώην υπουργός, η Περές δέχεται πιέσεις να γέρνει περισσότερο προς τα δεξιά, προκειμένου να κλονίσει την εικόνα της ως τεχνοκράτου πολιτικού και να διατηρήσει σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους.

Οι σχολιαστές σημείωσαν ότι η ομιλία της ήταν γεμάτη εθνικιστικούς τόνους με αναφορές στη «Γαλλία των καθεδρικών ναών» και σε πολίτες που ήταν «μόνο Γάλλοι στο όνομα».

Η θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης» συγκεκριμένα έχει γίνει ένα διχαστικό ακροδεξιό θέμα, με ορισμένους συντηρητικούς πολιτικούς να λένε ότι περιγράφει μια δημογραφική πραγματικότητα και άλλους να λένε ότι είναι εμπρηστική. Η ίδια η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο, ενώ ο Ζεμούρ αναφέρεται επανειλημμένα σε αυτόν.

«Η Βαλερί Πεκρές θυμάται ξεδιάντροπα… τη Μεγάλη Αντικατάσταση», έγραψε στο Twitter ο Φρανσουά Πατριά, γερουσιαστής του κόμματος La République en Marche του Μακρόν. «Για τη ρεπουμπλικανική δεξιά, αυτή είναι η μεγάλη απογοήτευση». Άλλοι αντίπαλοί της την χαρακτήρισαν απόμακρη και «ξύλινη».

Τη Δευτέρα, η Πεκρές φάνηκε να θέλει να ανασκευάσει τα προηγούμενα σχόλιά της.

«Είπα αυτό «δεν θα παραιτηθώ στις θεωρίες του Ερίκ Ζεμούρ και στις θεωρίες της ακροδεξιάς», γιατί ξέρω ότι είναι δυνατή μια άλλη κατεύθυνση», είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL. «Αυτό είπα χθες και όλοι μου λένε ότι είπα το αντίθετο», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπήρχαν περιοχές στη Γαλλία που ήταν «μη γαλλικές».

Η διευκρίνιση δεν ήταν αρκετή για να σβήσει την πολιτική καταιγίδα που μαινόταν ακόμη τη Δευτέρα.

«Τα σχόλια της Βαλερή Πεκρέςείναι αναξιοπρεπή για έναν βασικό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Ντομινίκ Σοπό πρόεδρος της γαλλικής ΜΚΟ κατά των διακρίσεων SOS-Racisme.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή