Το Κρεμλίνο απαντά για το μεγάλο τραπέζι: Γιατί ήταν αναγκαία η απόσταση Πούτιν - Μακρόν

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 12:51
UPD:12:51
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Ένα μοριακό τεστ κορωνοϊού ή μάλλον η άρνηση να πραγματοποιηθεί κρύβεται πίσω από την επιλογή του Κρεμλίνου να βάλει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, να καθίσουν σε ένα τραπέζι μήκους 4 μέτρων, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερμηνείες στα διεθνή μέσα.

Όχι, δεν θέλαμε να στείλουμε κάποιο διπλωματικό μήνυμα, θέλαμε απλά να τηρήσουμε ένα αυστηρό πρωτόκολλο μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, λένε οι Ρώσοι. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί σε μοριακό τεστ για αυτό και έπρεπε να κρατηθεί σε απόσταση από τον Πούτιν. Τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν είχε καμία σχέση με πολιτικά ζητήματα και συμβουλισμούς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επηρέασε τις συνομιλίες τους. 

Δύο πηγές της γαλλικής πλευράς επιβεβαίωσαν επίσης στο Reuters την εκδοχή αυτή. Όπως είπαν δόθηκε στον Μακρόν μια επιλογή: είτε να αποδεχθεί το PCR test για να του επιτραπεί να κάτσει κοντά στον Πούτιν είτε να τηρήσει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι αυτό σήμαινε πως δεν θα γίνουν χειραψίες και πως θα κάτσουν σε ένα μακρύ τραπέζι. Όμως, δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε να αποκτήσουν πρόσβαση στο DNA του προέδρου», εξήγησε στο Reuters μία από τις πηγές.

Η δεύτερη πηγή στο περιβάλλον του Γάλλου ηγέτη επιβεβαίωσε ότι ο Μακρόν αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό PCR τεστ. Η πηγή είπε ότι αντ’ αυτού ο Εμανουέλ Μακρόν υποβλήθηκε σε ένα γαλλικό PCR τεστ πριν από την αναχώρησή του και ένα τεστ αντιγόνου έγινε από τον ίδιο τον γιατρό του μόλις έφθασε στη Ρωσία. «Οι Ρώσοι μας είπαν ότι ο Πούτιν πρέπει να παραμείνει σε μια αυστηρή υγειονομική φούσκα», συμπλήρωσε η δεύτερη πηγή.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή