ΠΟΥ: Γιατί ζητάει 16 δισ. δολάρια από τις πλούσιες χώρες

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 10:03
UPD:10:04
REUTERS/AKHTAR SOOMRO
A- A A+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις πλουσιότερες χώρες να διαθέσουν 16 δισ. δολάρια σε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην παροχή πρόσβασης σε εμβόλια, θεραπείες και τεστ Covid-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΟΥ, οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα θα διαθέτουν ποσά ανάλογα με τη συνεισφορά τους στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ οι χώρες μεσαίου εισοδήματος θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθούν με 6,5 δισ. δολάρια επιπλέον κόστος, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο χρηματοδότησης του οργανισμού ήρθε μετά από την αδιαφορία στην έκκλησή του τον Οκτώβριο να συγκεντρώσει 23,4 δισ. δολάρια για το σχέδιο ACT-Accelerator. Από τα 16 δισ. δολάρια που ζητήθηκαν για τη χρηματοδότηση του κύριου προγράμματος, ο ΠΟΥ συγκέντρωσε μόνο 800 εκατ. δολάρια. Το πρόγραμμα ACT-Accelerator στοχεύει στην παροχή τεστ, θεραπειών, εμβολίων και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάλεσε τις πλούσιες χώρες να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στις φτωχότερες, προκειμένου να επιταχυνθεί το τέλος της πανδημίας. 

Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές χώρες του κόσμου έχασαν τον στόχο του ΠΟΥ να εμβολιάσουν τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του 2021. Μόνο το 0,4% από τα 4,7 δισ. τεστ Covid που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως έχουν χρησιμοποιηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ανέφερε ο ΠΟΥ. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή