Χρόνης Μπότσογλου: Ο φημισμένος ζωγράφος στο CineDoc

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 11:50
UPD:18:01
A- A A+

Το ντοκιμαντέρ «Χρόνης Μπότσογλου», μια αναδρομή στη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, παρουσιάζει το CineDoc την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα) και την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 4 μ.μ., στον κινηματογράφο «Δαναός» (λεωφ. Κηφισίας 109, Αθήνα).

Ο  Χρόνης Μπότσογλου σχεδιάζει με το μολύβι του, τις πρώτες γραμμές μίας προσωπογραφίας σε  λευκό χαρτί. Ο σκηνοθέτης Φρέντυ Βιανέλλης  τον παρακολουθεί, καταγράφει  τη δημιουργία και, πιάνοντας το νήμα του σχεδίου, ανατρέχει στην εικαστική περιπέτεια της ζωής του καλλιτέχνη. Έργα από τα τελευταία 30 χρόνια, μερικά ξαναδουλεμένα, λάδια, γύψος, υδατοχρώματα, συνθέτουν αυτό το εικαστικό γεγονός.

Ο σπουδαίος ζωγράφος επιβεβαιώνει με κάθε του κίνηση ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας,  έναν από τους κορυφαίους ζωγράφους της μεταπολεμικής γενιάς και πρόσωπο «κλειδί» στην αναδιοργάνωση της ΑΣΚΤ (ως Καθηγητής και Πρύτανης) τη δεκαετία του’90. Συνοδοιπόροι σε αυτή τη σπάνια καταγραφή είναι οι ομότεχνοί του, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιώργος Χουλιαράς, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης και ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος.

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Φρέντυ Βιανέλλη, τον συγγραφέα και κριτικό τέχνης Χρήστο Λάζο, τον Ιστορικό Τέχνης Γιώργο Μυλωνά  και την Καθηγήτρια Φιλόλογο, σύζυγο του ζωγράφου, Ελένη Μπότσογλου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς