Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Το φορτηγό που μετέφερε τα έπιπλα του Σερτζιο Ματαρέλλα στο νέο του σπίτι στη συνοικία Παριόλι της Ρώμης, έλαβε κλήση το πρωί του Σαββάτου και αναγκάστηκε να γυρίσει.
Τα ιταλικά κόμματα, αδυνατώντας να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από επτά ψηφοφορίες σε έξι ημέρες και τεράστιες συζητήσεις, χρειάστηκε να παρακαλέσουν τον 80χρονο απερχόμενο αρχηγό του κράτους να επαναλάβει την επταετή θητεία του και να παραμείνει στη θέση του. Θα είναι πρόεδρος της Ιταλίας, τουλάχιστον, μέχρι να γίνουν εκλογές και να υπάρξει μια λιγότερο κατακερματισμένη Βουλή.
Η επανεκλογή του Ματαρέλλα είναι μια νίκη για την Ιταλία, αλλά και για τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι: Η χώρα χρειάζονταν σταθερότητα και ο Ντράγκι, παραμένοντας πρωθυπουργός θα μπορέσει να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Ο Ματαρέλα συγκέντρωσε τις απαραίτητες 759 ψήφους, την απόλυτη πλειοψηφία των 1.009 μελών του ειδικού εκλεκτορικού σώματος που αποτελείται από τους 630 βουλευτές, 321 γερουσιαστές και 58 αντιπροσώπους των περιφερειών.
Είναι ο δεύτερος πρόεδρος της Δημοκρατίας που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία, μετά τον προκάτοχό του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση πριν από εννέα χρόνια. Η διαφορά όμως είναι ότι αυτή τη φορά η επανεκλογή του πέρασε από «40 κύματα».
Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας από το 2015, πιστός Καθολικός, όχι πολύ χαρισματικός αλλά ακούγοντας τη «φωνή» των Ιταλών σε δύσκολες στιγμές, ο Ματαρέλλα έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Είχε προταθεί το 2015 για την Προεδρία από τον τότε πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και μέχρι τότε ήταν εντελώς άγνωστος. «Εμφανίστηκε συγκρατημένος, ντροπαλός, εύθραυστος, σχεδόν αόρατος», γράφει ο Μάρκο Νταμιλάνο στο βιβλίο του, « Il Presidente», που μόλις κυκλοφόρησε.
Μιλούσε πάντα χαμηλόφωνα. Ο Ρέντσι δεν τον γνώριζε προσωπικά. Αλλά ο Ματαρέλλα μπόρεσε να βρει λύσεις στις πιο κρίσιμες στιγμές για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της Ιταλίας.
Η αποθέωση στο Γουέμπλεϊ
Ο Ιταλός πρόεδρος έκλεψε την παράσταση στις 11 Ιουλίου 2021, όταν είχε μεταβεί στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει τον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ. Αφήνοντας στην άκρη το πρωτόκολλο, ο Ιταλός πρόεδρος πετάχτηκε σαν μικρό παιδί για να πανηγυρίσει ,όταν ο Λεονάρντο Μπονούτσι ισοφάρισε την Αγγλία, δίνοντας στη συνέχεια στην Ιταλία το πρωτάθλημα Ευρώπης στα πέναλτι.
Μεγάλος λάτρης του ποδοσφαίρου και της Γιουβέντους, ο Ματαρέλλα έδειξε μια σπάνια εικόνα για έναν άνθρωπο που επί επτά χρόνια έπαιζε τόσο συγκρατημένος τον ρόλο του
Ο Ματαρέλλα είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν ήθελε να ανανεωθεί η θητεία του. Όμως, οι διαφωνίες των κομμάτων και η έλλειψη άλλου συναινετικού υποψηφίου, κατέστησε την υποψηφιότητά του μοναδική επιλογή.«Ήταν η μόνη δυνατή λύση για να παραμείνει ενωμένη η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία», λέει ο Στέφανο Τσεσάντι βουλευτής από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η απόφαση πάντως, που ελήφθη στην όγδοη ψηφοφορία, την έκτη ημέρα, είναι επίσης ένα σαφές σύμπτωμα της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ιταλική πολιτική τάξη. Το παράδοξο, από την άλλη πλευρά, υποδηλώνει ότι η επανεκλογή Ματαρέλλα θα επιτρέψει να διατηρηθεί η ασυνήθιστη σταθερότητα που απολαμβάνει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, ακριβώς όταν οι αγορές είχαν αρχίσει να είναι πολύ νευρικές
Ο Μάριο Ντράγκι, η άλλη αγαπημένη επιλογή των αγορών, θα μπορέσει να παραμείνει στα πρωθυπουργικά καθήκοντα μέχρι το τέλος της θητείας της σημερινής βουλής και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει ξεκινήσει η χώρα.
Ήττα για τον ακροδεξιό Σαλβίνι
Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Ακροδεξιάς Λέγκας, είναι ίσως ο μεγάλος ηττημένος στη δύσκολη αυτή μάχη, καθώς φιλοδοξούσε να εκλεγεί στο Κυρηνάλιο ένας πρόεδρος με βάση τις δικές του προδιαγραφές. Όλα τα ονόματα που πρότεινε απορρίφθηκαν πάντως. Είχε προτείνει δύο γυναίκες-την πρόεδρο της Γερουσίας, Ελισαμπέτα Κασελάτι, και την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ελισαμπέτα Μπελόνι, οι οποίες απορρίφθηκαν τόσο από την κεντροαριστερά όσο και από την κεντροδεξιά.