Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Η 28χρονη Ρικάρντα Λανγκ και ο 46χρονος Ομίντ Νουριπούρ είναι το νέο ηγετικό δίδυμο στο κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία, διαδεχόμενοι τους - υπουργούς πλέον - Ρόμπερτ Χάμπεκ και Ανναλένα Μπέρμποκ.
Βουλευτές και οι δύο εξελέγησαν χθες συμπρόεδροι των Πρασίνων στο διαδικτυακό συνέδριο, παρουσιάζοντας κοινή υποψηφιότητα, με βάση την παράδοση του κόμματος να εκλέγει διπλή προεδρία. Η Λανγκ δεν είχε αντίπαλο, καθώς το καταστατικό επιφυλάσσει μία από τις δύο θέσεις της προεδρίας σε γυναίκα. Πήρε το 76% των ψήφων. Ο Νουριπούρ είχε να αντιμετωπίσει άλλους υποψηφίους και τα πήγε καλύτερα από τη Λανγκ, με 83%. Το αποτέλεσμα θα επιβεβαιωθεί με επιστολικές ψήφους ως τις 14 Φεβρουαρίου.
Μερικές δεκάδες στελέχη του κόμματος μπόρεσαν να παραστούν στο συνέδριο, που διεξήχθηκε με βάση τους υγειονομικούς κανόνες, στο Velodrome του Βερολίνου. Η Ρικάρντα Λανγκ δεν μπόρεσε να το κάνει, καθώς βρέθηκε θετική στην Όμικρον και συμμετείχε ψηφιακά από το σπίτι της.
Ο Ομίντ Νουριπούρ, αντίθετα, ήταν παρών και έτυχε θερμής υποδοχής από τους παριστάμενους σύνεδρους και τους δημοσιογράφους.
Δύο τάσεις στο κόμμα
Η Λανγκ αντιπροσωπεύει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και είναι το νεότερο μέλος της προεδρίας του κόμματος στη 40χρονη ιστορία του. Είναι μια αριστερή φεμινίστρια που μεγάλωσε με μια ανύπαντρη μητέρα.
REUTERS/CHRISTIAN MANG
Ο Νουριπούρ είναι ιρανικής καταγωγής και ειδικός στην εξωτερική πολιτική. Γεννημένος στο Ιράν, ήρθε στη Γερμανία με την οικογένειά του σε ηλικία 13 ετών. Είναι βουλευτής των Πρασίνων από το 2006, εκλεγμένος από τη Φρανκφούρτη. Ανήκει στους λεγόμενους Realos-την κεντρώα, πιο πραγματιστική, όπως η Μπέρμποκ και ο Χάμπεκ.
Σε μια παθιασμένη ομιλία, η Λανγκ διαβεβαίωσε ότι η προστασία του κλίματος και η κοινωνική δικαιοσύνη θα είναι το κύριο μέλημα της προεδρίας του κόμματος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κεντρικά αυτά θέματα: «Τώρα πρέπει να δείξουμε ότι είναι δυνατό να κάνουμε και τα δύο πράγματα ταυτόχρονα» είπε η Λανγκ. Επεσήμανε ότι η συμμετοχή στη διακυβέρνηση με Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους «δεν είναι τιμωρία αλλά μεγάλη ευκαιρία». «Όχι μόνο είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά θέλουμε πραγματικά να κυβερνήσουμε» πρόσθεσε. Από εδώ και πέρα, το κόμμα θα αφοσιωθεί «στην υπεράσπιση της αλλαγής» σημείωσε. Η ίδια θέλει να ανοίξει το κόμμα και να διευρύνει την επιρροή του. «Οι Πράσινοι θα πρέπει να είναι συμμετοχικό κόμμα, η πολιτική δεν πρέπει να αφήνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα και την κυβέρνηση. Το κόμμα δεν θέλει να καθίσει στο πλάι, αλλά να συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις» είπε η Ρικάρντα Λανγκ.
Κοινωνικοπολιτική αξιοπιστία
Ο Νουριπούρ, απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος, υποσχέθηκε τη στήριξή του στην τρικομματική κυβέρνηση. Διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο πρέπει να εμπλακούν ενεργά στην πολιτική. Ο Νουριπούρ είπε ότι το κόμμα πρέπει να εξετάσει τι πήγε στραβά στις εκλογές και πρόσθεσε πως πρέπει να προτείνει και πάλι υποψήφιο για την καγκελαρία στις εκλογές του 2025.
«Οι Πράσινοι χρειάζονται μεγαλύτερη κοινωνικοπολιτική αξιοπιστία» λέει. «Η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί ανησυχία, ωστόσο η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να προχωρήσει» τονίζει. «Αν ρωτήσεις στο κόμμα, συναντάς επιφυλάξεις για τους νέους προέδρους, λιγότερο για τον Νουριπούρ και περισσότερο για τη Λανγκ» γράφει η Tagesschau. «Τίποτα από αυτά δεν βγαίνει όμως προς τα έξω. Όλοι γνωρίζουν ότι το κόμμα δεν ωφελείται, αν δεν διευρύνει την απήχησή του».
Οι προσδοκίες από το νέο ηγετικό δίδυμο των Πρασίνων είναι μεγάλες, ειδικά για τη Ρικάρντα Λανγκ ως εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας. Τώρα πρέπει να ενισχύσει το προφίλ των Πρασίνων, ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται για πράσινα ζητήματα, να αναπτύσσει ιδέες, όχι μόνο για το θέμα του κλίματος, αλλά όλο και περισσότερο για κοινωνικά ζητήματα, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Το 1998, οι Πράσινοι συμμετείχαν σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά. Γρήγορα η συμμετοχή αυτή προκάλεσε προβλήματα στους κόλπους του κόμματος. Η σύμφωνη απόφαση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε απογοήτευση στη βάση και στο εκλογικό σώμα. Η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών δεν ήρθε τόσο γρήγορα, όσο περίμεναν πολλοί Πράσινοι.
Αναμφίβολα, το 1998 και το 2022 δεν είναι συγκρίσιμα. Αλλά η Λανγκ και ο Νουριπούρ θα θέλουν να αποφύγουν τα στραβοπατήματα. Όπως ανέφεραν κάποιοι σύνεδροι, «χρειάζονται συμβιβασμοί, αλλά το προεδρείο του κόμματος πρέπει να δίνει το στίγμα του, αν χρειαστεί να συγκρούεται και να θέτει με σαφήνεια τους στόχους των Πρασίνων στην τρικομματική κυβέρνηση, να παλεύει για Πράσινες επιτυχίες».