Φιλιππίνες - 6 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής Ασιατών ηγετών

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 18:22
A- A A+

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα από εκρήξεις βομβών σε δυο πόλεις των νότιων Φιλιππίνων, λίγες μέρες πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής ηγετών από 16 ασιατικές χώρες.

Δυτικές κυβερνήσεις είχαν προειδοποιήσει για βομβιστικές επιθέσεις από ισλαμιστές μαχητές κατά τη διάρκεια της συνόδου (13-15 Ιανουαρίου, στο θέρετρο Σεμπού), επισημαίνοντας ότι η περιοχή του Μιντανάο στο νότιο τμήμα της χώρας που πλήττεται από τη βία, πιθανώς να αποτελέσει στόχο.

Πρόεδροι και πρωθυπουργοί από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία, μαζί με τους ηγέτες των χωρών του ASEAN θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Σεμπού.

Η αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από μια έκρηξη που έγινε την αυγή σε πολυσύχναστη λαϊκή αγορά στην πόλη Στρατηγός Σάντος, ένα σημαντικό λιμάνι σε απόσταση 400 χλμ νότια του Σεμπού.

Λίγες ώρες αργότερα μια εκρηξη στην πόλη Κινταπαουάν, επίσης στην περιοχή του Μιντανάο, προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον δυο ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, όμως ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους υπόπτους περιλαμβάνονται ισλαμιστές μαχητές που προσπαθούν να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την μεγαλύτερη μουσουλμανική αυτονομιστική ομάδα της χώρας, το ισλαμικό απελευθερωτικό μέτωπο Μόρο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή