Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Έμμεση αντιπαράθεση μέσω των τηλεοπτικών συνεντεύξεών τους, σχετικά με την σταθερότητα των συμμαχικών ή των μονοκομματικών κυβερνήσεων είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, ενισχύοντας εκ νέου τα εκλογικά σενάρια και δείχνοντας ότι το ζήτημα της σταθερότητας των κυβερνήσεων θα αποτελέσει ένα από τα κύρια επίδικα της προεκλογικής περιόδου όταν θα δοθεί τελικά το σύνθημα για προσφυγή στις κάλπες.
Ερωτηθείς για το αν μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σταθερές μόνο τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. «Έχω δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής» είπε και πρόσθεσε: «θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του». Μάλιστα προανήγγειλε ουσιαστικά ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές κάλπες αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι στην προεκλογική εκστρατεία θα ενταθεί το επιχείρημα περί σταθερών μονοκομματικών κυβέρνησεων.
Στον κ. Μητσοτάκη απάντησε ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας μέσω της δικής του τηλεοπτικής συνέντευξής όπου επιχείρησε να αντικρούσει το επιχείρημα πως μόνο οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις χαρακτηρίζονται από σταθερότητα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα μ’ ένα κόμμα με πολύ μεγάλες ιδεολογικές διαφορές» είπε και πρόσθεσε ότι «ήταν μια σταθερή κυβέρνηση που ολοκλήρωσε σχεδόν την τετραετία». «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ιδίως δε αν γίνονται σε μια έντιμη προγραμματική βάση, μπορεί να είναι σταθερότατες κυβερνήσεις, όπως βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Σε όλη την Ευρώπη κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχουν» σημείωσε δίνοντας έμφαση στην αποδόμηση του επιχειρήματος του πρωθυπουργού. Μένοντας δε σε προεκλογικό κλίμα ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι δεν θα συζητούσε το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας. «Η απλή αναλογική οφείλει να μας βάλει όλους σ’ έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, σε μια διαφορετική λογική: στη λογική του να δούμε την επόμενη μέρα τη δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερή κυβέρνηση, με σχέδιο, με προγραμματικές συγκλίσεις» σημείωσε συνδέοντας τις συμμαχίες με την πολιτική σταθερότητα.
Διαφωνία και για εντολοδόχους πρωθυπουργούς
Προεκλογικά σήματα στέλνει όμως και η δημόσια διαφωνία κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το ενδεχόμενο ανάδειξης κυβέρνησης με εντολοδόχο πρωθυπουργό. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας διασαφήνισε ότι δεν θα συζητούσε ένα ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό «που δεν έχει εκλεγεί από τον λαό», όπως συνέβη στην περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου. «Όποτε αποφάσισαν πρωθυπουργούς τα παρασκήνια και έβαλαν τραπεζίτες ή άλλες προσωπικότητες, ήταν βραχύβιες αυτές οι κυβερνητικές προσπάθειες» επισήμανε. Στον αντίποδα, όμως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αναφέρει σε αρθρογραφία του ότι ενδεχόμενη παραίτηση πρωθυπουργού δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και πτώση της κυβέρνησης. «Αν ο πρωθυπουργός σήμερα παραιτηθεί, δεδομένου ότι ηγείται απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα πρέπει εντός τριών ημερών να προτείνει τον νέο (άρθρο 38 παρ. 2 του Συντάγματος). Συνεπώς, παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτοδικαίως και παραίτηση της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον προσφυγή σε εκλογές, ανεξαρτήτως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση αυτή» είχε τονίσει στο κείμενό του ο κ. Γεραπετρίτης.