Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε σήμερα υπό όρους το σχέδιο της κυβέρνησης για το πάσο εμβολιασμού, το οποίο θα απαιτεί από άτομα άνω των 16 ετών να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την Covid-19 για να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια ή κινηματογράφους.
Μία προϋπόθεση ήταν να μην απαιτείται το πάσο για τη συμμετοχή σε πολιτικές συναντήσεις. Το Συμβούλιο έκρινε επίσης ότι αυτό πρέπει να λήξει μόλις δεν θα είναι πλέον απαραίτητο.
Μέχρι τώρα, οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους επιδεικνύοντας το αποτέλεσμα πρόσφατου αρνητικού τεστ. Αυτό δεν θα ισχύει από τις 24 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα εφαρμοστεί το πάσο εμβολιασμού.
Το υγειονομικό πάσο επέτρεψε να αποφευχθούν 4.000 θάνατοι από την COVID-19 στη Γαλλία και να ενισχυθεί η εθνική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από οργανισμό που υπάγεται στην κυβέρνηση.
Στη Γερμανία και στην Ιταλία, το υγειονομικό πάσο με παρόμοια χαρακτηριστικά επέτρεψε να αποφευχθούν αντίστοιχα 1.100 και 1.300 θάνατοι, σύμφωνα με την συγκριτική αυτή εργασία που έγινε από το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης (CAE), με την υποστήριξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Ινστιτούτου Μπρίγκελ.
Αυτό το μέσο προστασίας επέτρεψε να αυξηθεί το ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, 1,4 δισεκατομμύρια στη Γερμανία και 2,1 δισεκατομμύρια στην Ιταλία, σύμφωνα με την μελέτη.
Χωρίς το υγειονομικό πάσο, το εβδομαδιαίο ΑΕΠ θα ήταν 0,6% πιο κάτω από αυτό που ήταν στη Γαλλία, 0,3% στη Γερμανία και 0,5% στην Ιταλία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους και τους επιδημιολόγους που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ