«Τραγικό λάθος» η στρατηγική Μπους στο Ιράκ

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2007 16:56
UPD:17:34

A- A A+

Με σκεπτικισμό αντέδρασαν οι μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες στη νέα στρατηγική για το Ιράκ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Η Washington Post χαρακτηρίζει το σχέδιο παρακινδυνευμένο και εκτιμά ότι μπορεί να πυροδοτήσει πολύμηνες συγκρούσεις στους δρόμους της Βαγδάτης αυξάνοντας τις αμερικανικές απώλειες.

Σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας του νέου σχεδίου για το Ιράκ εκφράζει και η Los Angeles Times διατυπώνοντας επιφυλάξεις σχετικά με το εάν τα επιπλέον στρατεύματα επαρκούν, για να επιβάλουν την τάξη.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπους απορρίπτει την κεντρική ιδέα της Ομάδας Μελετών για το Ιράκ και δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη ορισμένων στρατηγών του καθώς και αυτή του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού αντιτάσσεται στην αποστολή περισσότερων δυνάμεων στο Ιράκ, ενώ οι Δημοκρατικοί καταδίκασαν την πρόταση.

«Προφανώς υπάρχει τεράστιος σκεπτικισμός στο κοινό για το πού πάει αυτή η πολιτική, και οι Ρεπουμπλικανοί θα πληρώσουν το όποιο τίμημα», σημειώνει ο ¶ντριου Τέιλορ, πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 12 ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, αν όχι περισσότεροι, θα εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη νέα στρατηγική του Μπους, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος εισέρχεται στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν χαρακτήρισε τη στρατηγική Μπους για το Ιράκ «τραγικό λάθος» εκτιμώντας ότι η αποστολή επιπλέον στρατιωτών δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, μόνο μία συνολική προσέγγιση και μία πολιτική στρατηγική θα μπορούσαν να προσφέρουν σταθερότητα στο Ιράκ και κατ’ επέκταση σε όλη την περιοχή.

«Η κατάσταση στο Ιράκ επιδεινώνεται πολύ και μάλιστα καθημερινά... Για μας, πέρα από τις προτάσεις που έγιναν από τον πρόεδρο Μπους, η μόνη λύση για να ξαναβρεί το Ιράκ τη σταθερότητα, την εθνική του κυριαρχία, την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του ενότητα είναι κυρίως η συμμετοχή όλων των πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων στην ιρακινή κοινωνική ζωή», τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή