Ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου COVID-19 παραδόθηκαν μέσω COVAX

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 14:52
UPD:14:53
EPA/NIC BOTHMA
A- A A+

Στις 15 Ιανουαρίου 2022, μια αποστολή 1,1 εκατομμυρίων εμβολίων COVID-19 στη Ρουάντα περιελάμβανε τη δισεκατομμυριοστή δόση που παρέχεται μέσω του μηχανισμού COVAX.

Ο COVAX ηγείται της μεγαλύτερης επιχείρησης προμήθειας και προμήθειας εμβολίων στην ιστορία, με παραδόσεις σε 144 χώρες μέχρι σήμερα.

Από τις 13 Ιανουαρίου 2022, από 194 κράτη μέλη, 36 κράτη-μέλη του ΠΟΥ έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους και 88 λιγότερο από το 40%.

Η φιλοδοξία του μηχανισμού COVAX διακυβεύθηκε από τη συσσώρευση αποθεμάτων εμβολίων σε πλούσιες χώρες, τις καταστροφικές εστίες Covid-19 που οδήγησαν σε κλείσιμο των συνόρων, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Και η έλλειψη κοινής χρήσης αδειών, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες σήμαινε ότι η παραγωγική ικανότητα παρέμεινε αχρησιμοποίητη.

Ο COVAX συνεργάζεται με κυβερνήσεις, κατασκευαστές και εταίρους για να διασφαλίσει ότι όταν οι χώρες λαμβάνουν εμβόλια μπορούν να τα μεταφέρουν γρήγορα στους ανθρώπους.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει τις παραδόσεις «ορόσημο», το οποίο επιτεύχθηκε από την παγκόσμια πρωτοβουλία για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 παγκοσμίως. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια για να επιτευχθεί ισονομία εμβολίων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή