«Δαβίδ και Γολιάθ» στη Βρέστη- Η Κίνα δοκιμάζει την ενότητα της ΕΕ

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 10:49
UPD:10:56
REUTERS/STEPHANE MAHE
A- A A+

Στη γαλλική πόλη Βρέστη,όπου βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα δοκιμαστούν σήμερα οι στόχοι της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου για την επίτευξη ενότητας, κυριαρχίας και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, λαμβάνει χώρα η δεύτερη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»), με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις της ΕΕμε την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν τη Λιθουανία στη διαμάχη της με την Κίνα. Η οικονομική επίθεση του Πεκίνου στη μικρή χώρα της Βαλτικής ανέβηκε γρήγορα στην ατζέντα της ΕΕ, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δεσμεύεται για αλληλεγγύη αυτή την εβδομάδα. «Οι στοχευμένες ενέργειες κατά της Λιθουανίας συνεχίζουν να μας ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά. 

Το χρονικό της έντασης

Η Λιθουανία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής διαμάχης αφότου το Βίλνιους επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει ένα πρεσβεία στο όνομά της, αντί της συνηθισμένης υπεκφυγής να την αποκαλεί με την πρωτεύουσα της, την Ταϊπέι.  Η Κίνα αντέδρασε έντονα, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της και υποβαθμίζοντας το καθεστώς της πρεσβείας της Λιθουανίας στο Πεκίνο, σταματώντας τα λιθουανικά προϊόντα στα σύνορά της και προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Continental να μην χρησιμοποιούν εξαρτήματα από τη χώρα της Βαλτικής.

Η Κίνα απαιτεί από τις κυβερνήσεις να αρνηθούν στην Ταϊβάν οποιαδήποτε μεταχείριση υποδηλώνει κυριαρχία. Το Πεκίνο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση του επίσημου ονόματος της χώρας, Δημοκρατίας της Κίνας, ή της γεωγραφικής της ονομασίας Ταϊβάν, την οποία θεωρεί ως προσπάθεια της Ταϊπέι να επιδιώξει de jure ανεξαρτησία.

Η ευρωπαϊκή ενόχληση

Σχολιάζοντας τις ενέργειες του Πεκίνου, αξιωματούχοι από τη Γερμανία και τη Γαλλία τις χαρακτήρισαν «ασύμμετρη οικονομική επίθεση», επειδή επίσημα το Πεκίνο δεν είχε υιοθετήσει κυρώσεις, γεγονός που δυσκόλεψε την αντίδραση της ΕΕ στα διεθνή φόρουμ. Αν και αυτό είναι το συνηθισμένο μοτίβο συμπεριφροέας του Πεκίνου όταν θέλει να υπενθυμίσει στις χώρες τη δύναμή του, αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική, σχολιάζει το Politico. 

Για το Βερολίνο και το Παρίσι, η Κίνα το έχει παρατραβήξει, γι' αυτό και σχεδιάζουν να το καταστήσουν σαφή σήμερα τη δυσαρέσκειά τους. Ένας από τους κύριους στόχους της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών είναι να εκφράσει τη δημόσια υποστήριξη στη Λιθουανία και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Πεκίνο ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί κανέναν να μπλέξει με την ενιαία αγορά και τις αλυσίδες εφοδιασμού της, δήλωσαν διπλωμάτες.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στους Financial Times, o υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας κάλεσε την Ευρώπη να αντισταθεί στην «παράνομη» πίεση της Κίνας στη χώρα του και στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, τονίζοντας πως διαφορετικά κινδυνεύει να βλάψει το διεθνές εμπορικό σύστημα.  «Τώρα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να πει ότι δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της ενιαίας αγοράς. Είναι μια πρόκληση για τη διεθνή εμπορική τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί όρθια», είπε ο Gabrielius Landsbergis.

 naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή