Λιθουανία: Βαθαίνει η διαμάχη με την Κίνα και στο βάθος η... Ταϊβάν

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 12:40
UPD:12:48
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS
A- A A+

Η Λιθουανία απέσυρε τους τελευταίους διπλωμάτες της που παρέμεναν στην Κίνα λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους, σε μια απότομη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Προηγήθηκε η αντεπίθεση του Πεκίνου στις προσπάθειες της Λιθουανίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ταϊβάν.

Η ανώτερη διπλωμάτης της χώρας στο Πεκίνο Audra Ciapiene επέστρεψε στο Βίλνιους την Τετάρτη για διαβουλεύσεις. Είχε προηγηθεί η ανάκληση του πρέσβη τον Σεπτέμβριο. Η πρεσβεία θα λειτουργεί προσωρινά εξ αποστάσεως, δήλωσε στους Financial Times το υπουργείο Εξωτερικών στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, η κινεζική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους εναπομείναντες διπλωμάτες της Λιθουανίας στο Πεκίνο να παραδώσουν τις διπλωματικές τους ταυτότητες στο υπουργείο Εξωτερικών για να μειωθεί το διπλωματικό τους status. Η κίνηση προκάλεσε ανησυχία στο Βίλνιους ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χάσουν τη διπλωματική τους ασυλία, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους εάν παρέμεναν στην Κίνα. 

Η κατάσταση ενδέχεται να δημιουργήσει δίλημμα στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξει ένα από τα κράτη μέλη της χωρίς να διακινδυνεύσει να υποστούν τις συνέπειες από την απάντηση του Πεκίνου άλλα κράτη.  Η Λιθουανία αναμένεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, αλλά η συζήτηση είναι πιθανό να είναι σύντομη, ανέφεραν διπλωμάτες της ΕΕ.  Η σύγκρουση με τη Λιθουανία έρχεται την ώρα που η ΕΕ επανεξετάζει τη σχέση της με την Κίνα.

«Πιθανότατα η κατάσταση θα πυροδοτήσει διεθνείς συζητήσεις για το πώς οι δημοκρατίες μπορούν να ανταποκριθούν στον κινεζικό εξαναγκασμό», σχολιάζουν οι FT. 

Η απομάκρυνση των διπλωματών ήρθε μετά από μια σειρά κινεζικών απειλών και αντιποίνων ως απάντηση στην απόφαση της Λιθουανίας τον Ιούλιο να επιτρέψει στην Ταϊβάν να ανοίξει πρεσβεία στο Βίλνιους με το όνομά της.  Τον Αύγουστο, το Πεκίνο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Βίλνιους. Ζήτησε επίσης από τη Λιθουανία «να επανορθώσει αμέσως τη λάθος απόφασή της, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποκαταστήσει τη ζημιά και να μην προχωρήσει περαιτέρω σε λάθος μονοπάτι».

Αφού άνοιξε τελικά την πρεσβεία της στο Βίλνιους η Ταϊβάν τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Λιθουανία. Αυτόν τον μήνα, μπλόκαρε όλες τις εξαγωγές της Λιθουανίας προς την Κίνα αφαιρώντας τη χώρα από τη λίστα χωρών της τελωνειακής διοίκησης, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο για τις εταιρείες να υποβάλλουν τελωνειακές διακηρύξεις.

Η Λιθουανία επανήλθε στη λίστα μετά από λίγες ημέρες, αλλά εθνικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξαγωγές της χώρας στην Κίνα παρέμειναν μπλοκαρισμένες καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια επεξεργασίας αποστολών επέστρεφε σε σφάλμα και οι τελωνειακοί υπάλληλοι αρνήθηκαν να βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος.

Επιπλέον, κινεζικές εταιρείες ακύρωσαν παραγγελίες προϊόντων και προμηθευτών από τη Λιθουανία, δήλωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Πεκίνο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή