Τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, με το 2021 να κατατάσσεται ως η πέμπτη πιο ζεστή χρονιά, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να βλέπει αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αλλάζουν το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Τα ετήσια ευρήματα της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, μιας διακυβερνητικής υπηρεσίας που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα, δείχνουν μια συνεχιζόμενη ανοδική τάση στις θερμοκρασίες καθώς οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων παγιδεύουν περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.
«Το 2021 ήταν μια ακόμη χρονιά ακραίων θερμοκρασιών με το πιο ζεστό καλοκαίρι στην Ευρώπη, καύσωνες στη Μεσόγειο, για να μην αναφέρουμε τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus.
Η κλιματική αλλαγή έχει ως απποτέλεσμα υψηλότερες θερμοκρασίες και ξηρότερες συνθήκες σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ευρέως ότι συμβάλλει στην επιδείνωση καταστροφών όπως οι τυφώνες, οι πυρκαγιές και τα κύματα καύσωνα.
Το 2021 διεξήχθη επίσης η παγκόσμια διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η οποία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ σχεδόν 200 εθνών για την επιτάχυνση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και τη δέσμευση για σκληρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα.
Παρά τις νέες δεσμεύσεις για τη ρύπανση του αερίου μεθανίου, την αποψίλωση των δασών και τη χρηματοδότηση άνθρακα, μεταξύ άλλων, επιστήμονες και νομικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι η σύνοδος κορυφής οδήγησε σε σταδιακή μόνο πρόοδο ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της σοβαρότητας της κρίσης.
EPA/GIUSEPPE LAMI
Ορισμένα μέρη του κόσμου θερμάνθηκαν περισσότερο από άλλα πέρυσι. Για παράδειγμα, η Ευρώπη βίωσε ένα καλοκαίρι ακραίων θερμοκρασιών στη Μεσόγειο και πλημμυρών στην κεντρική Ευρώπη. Τα 10 πιο ζεστά χρόνια για την Ευρώπη σημειώθηκαν όλα από το 2000 και μετά, ενώ τα επτά θερμότερα χρόνια ήταν όλα μεταξύ 2014 και 2020.
Στη Βόρεια Αμερική, ένας ισχυρός καύσωνας τον Ιούνιο έσπασε τα μέγιστα ρεκόρ θερμοκρασίας και είχε ως αποτέλεσμα τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί στην ήπειρο, ανέφερε η υπηρεσία.
Μεγάλες και επικίνδυνες πυρκαγιές
Οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες επιδείνωσαν επίσης τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, ειδικά σε αρκετές επαρχίες του Καναδά και στη Δύση των ΗΠΑ. Η πυρκαγιά Dixie έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια, έκαψε σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα και είχε ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα του αέρα για χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα.
«Αυτά τα γεγονότα είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να αλλάξουμε τους τρόπους μας, να κάνουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά βήματα προς μια βιώσιμη κοινωνία και να εργαστούμε για τη μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Μπουοντέμπο.
Πέρυσι η θερμοκρασία ήταν 0,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο μεταξύ 1991 και 2020 και μεταξύ 1,1 και 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για την προβιομηχανική περίοδο μεταξύ 1850 και 1900, σύμφωνα με τον οργανισμό.
VIA REUTERS/RHEIN-ERFT-KREIS
Η διατήρηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών κάτων από τον 1,5 βαθμό Κελσίου – το επίπεδο που ορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι θα αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – θα απαιτούσε από τον κόσμο να μειώσει σχεδόν στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσα στην επόμενη δεκαετία και να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές 2050, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.
Η ανθρωπότητα βρίσκεται «καθοδόν» για να βιώσει μια άνοδο της θερμοκρασίας 2,4 βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έναν επιστημονικό ιχνηλάτη δεδομένων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC