Τα κρίσιμα στοιχήματα και τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της Όμικρον

Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 12:43
UPD:12:44
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Την στρατηγική της έναντι της μετάλλαξης Όμικρον καταρτίζει η κυβέρνηση, εν όψει και του κρας τεστ του ανοίγματος των σχολείων, ποντάροντας πάντως στο αισιόδοξο σενάριο για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στις επόμενες ημέρες. 

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σημειώνοντας πάντως πως η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες αφορά το πώς θα ανακοπεί το μεγάλο κύμα της Όμικρον, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα χωρίς μεγάλες διαταραχές.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, εκτός από το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν ως σώμα την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο» πρόσθεσε.

Για την επιβολή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας άφησε ένα παράθυρο παράτασης, λέγοντας ότι έως τότε «έχουμε μέρες»  και «όταν φτάσουμε στην ημέρα εκείνη θα δούμε τι πρέπει να γίνει». Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι η αύξηση του εμβολιασμού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι πολύ μεγάλη και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Για το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός από την ηλικία των 50 ετών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι μία από τις επιλογές που συζητούνται στην επιτροπή, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν φτάσει σχετική εισήγηση στα χέρια της.

«Στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να μην οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων την ώρα που οι αντοχές του συστήματος υγείας δοκιμάζονται σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε απλές κλίνες. 

Στοχεύοντας να δοθεί ώθηση στους εμβολιασμούς παιδιών, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη δημιουργία mega εμβολιαστικού κέντρου για τον εμβολιασμό παιδιών κατά της Covid-19 όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Γκάγκα εκτίμησε ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αλλά - όπως είπε - πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να κρατήσουμε τις μάσκες και όλα τα μέτρα προστασίας, και να σπεύσουμε να κάνουμε την τρίτη δόση» ανέφερε, τονίζοντας πως ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παραλλαγή Όμικρον.

Η αναπληρώτρια υπουργός εκτίμησε ότι με τα self test των παιδιών για να πάνε σχολείο, θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα, πρόσθεσε όμως πως «πιθανότατα η θετικότητα δεν θα είναι μεγαλύτερη». Εξήγησε ότι η θετικότητα είναι μεγάλη τις ημέρες των αργιών, καθώς οι περισσότεροι που κάνουν test έχουν συμπτώματα. 

Αναφορικά με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, διευκρίνισε ότι αυτή παρατηρείται σε απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από τις νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν περιστατικά με τη μετάλλαξη Όμικρον. Επανάλαβε ότι σχεδόν το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου -όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς - λόγω της νόσησης εργαζόμενων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή