Αλκ. Βατόπουλος: Δεν είναι απλό κρυολόγημα η Όμικρον- Από τι εξαρτάται το κλείσιμο των σχολείων

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 08:18
UPD:08:19
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Την κύρια ανησυχία των ειδικών με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και τα κρούσματα σε επίπεδα-ρεκόρ που τροφοδοτεί, εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως είπε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει. «Αυτό είναι που φοβόμαστε» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι η Όμικρον οδηγεί σε ήπια νόσηση. 

«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα... Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποίησε. Δείτε εδώ πώς να διακρίνετε αν έχετε κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19.

Χρησιμοποιώντας ως «οδηγό» την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι αυτή η επιδημία (της Όμικρον) ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. «Μπορεί να ανέβει κι άλλο», είπε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα ανέβε. «Υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός», σημείωσε, προβλέποντας ότι όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα.

«Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό», υπογράμμισε. 

Τι καθορίζει το κλείσιμο των σχολείων

Αναφρόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, επανέλαβε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στο επόμενο διάστημα και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο«, είπε, εξηγώντας, ωστόσο, ότι το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων. Αυτό όμως ίσως αλλάξει, διευκρίνισε, αναφέροντας πως με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα.

Όσον αφορά την εποβολή πιο αυστηρών μέτρων και το ενδεχόμενο ενός lockdown, ο κ. Βατόπουλος το χαρακτήρισε ακραίο μέτρο. Μάλιστα είπε ότι ενδέχεται να μην γίνει ανεκτό και μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει».

«Προσπαθούμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Πώς να γιορτάσουμε με ασφάλεια

Ο καθηγητής εδωσε επίσης οδηγίες για ένα ασφαλές ρεβεγιόν. «Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις για τις δύο δόσεις ας μην πάνε οι άνθρωποι (ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει», είπε, προσθέτοντας ότι ο ανεμβολίαστος δε θα πάει πουθενά, δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση. Δείτε εδώ αναλυτικά τι ισχύει σε εστίαση και διασκέδαση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή