Η ταυτόχρονη κυκλοφορία των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του κορωνοϊού δημιουργεί ένα «τσουνάμι κρουσμάτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
«Η Delta και η Omicron είναι πλέον δίδυμες απειλές που αυξάνουν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, οδηγώντας σε αιχμές νοσηλείας και θανάτους», είπε ο Τέντρος. «Ανησυχώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Όμικρον, καθώς είναι στέλεοχς εξαιρετικά μεταδοτικό και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με την Delta, οδηγεί σε τσουνάμι κρουσμάτων».
Ο Τέντρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τις χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια πιο δίκαια και προειδοποίησε ότι η έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις σε πλουσιότερες χώρες θα μπορούσε να αφήσει τις φτωχότερες χώρες χωρίς εμβόλια.
Είπε ότι ο ΠΟΥ κάνει εκστρατεία για κάθε χώρα να πετύχει έναν στόχο κάλυψης εμβολίων 70% μέχρι τα μέσα του 2022, κάτι που θα βοηθούσε να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας.
Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη επέτειο από τη στιγμή που η Κίνα ειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 περιπτώσεις «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Γουχάν.
Περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
«Δεν θα εξαφανιστεί»
Η οξεία φάση της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να τελειώσει το 2022, όμως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί, προειδοποίησε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, που γίνεται διαδικτυακά από τη Γενεύη, ο Ράιαν είπε επίσης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Πηγή: Reuters