ΗΠΑ: Ρεκόρ πανδημίας με πάνω από 440.000 ημερήσια κρούσματα

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 13:01
UPD:13:06
REUTERS/BRENDAN MCDERMID
A- A A+

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν ρεκόρ πανδημίας την Τρίτη με 441.278 κρούσματα να ξεπερνούν το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ κατά σχεδόν 150.000.

Ο απολογισμός των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αντιπροσωπεύει ένα ζοφερό νέο ορόσημο στην πανδημία του κορωνοϊού και έρχεται καθώς το στέλεχος Όμικρον έχει επικρατήσει γρήγορα σε όλες τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε μεγάλες ουρές σε χώρους δοκιμών και ξεπούλημα των τεστ σε πολλά καταστήματα.

Έρχεται επίσης μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων που έκλεισαν τα σημεία των τεστ και μπορεί να συνέβαλε σε καθυστερήσεις δοκιμών.

Ένας εκπρόσωπος του CDC είπε ότι το ημερήσιο σύνολο των κρουσμάτων είναι πιθανόν «υπερεκτιμημένο» λόγω της καθυστερημένης αναφοράς του κράτους.

Οι ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο 240.408 νέα κρούσματα την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, πολύ περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο ΠΟΥ την Τρίτη, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων Covid όλων των παραλλαγών αυξήθηκε κατά 57% στην Ευρώπη την εβδομάδα πριν από τις 26 Δεκεμβρίου και κατά 30% στην Αμερική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή απέναντι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, κάνοντας λόγο για «πολύ υψηλό κίνδυνο».

Την Τρίτη, η Γαλλία ανέφερε 179.807 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν προειδοποίησε ότι «όλα υποδηλώνουν» ότι η Γαλλία θα μπορούσε να δει έως και 250.000 καθημερινά κρούσματα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Η Γαλλική Ομοσπονδία Νοσοκομείων είπε ότι «οι πιο δύσκολες εβδομάδες έρχονται».

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ανάπτυξη ενισχυτικών δόσεων στη χώρα έχει αυξηθεί, με περισσότερα από 23 εκατομμύρια άτομα να έχουν λάβει ενισχυτή μέχρι σήμερα.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Αγγλία έχουν επίσης αναφέρει αριθμούς ρεκόρ καθημερινών μολύνσεων.

Αξιωματούχοι είπαν ότι τα υψηλά νούμερα μπορεί να οφείλονται εν μέρει στις καθυστερήσεις των αναφορών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μελέτες δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πιο ήπιο από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή Delta, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων που προέρχονται από την εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα νοσοκομεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή