Covid-19: Πάνω από 20.000 λόγοι για την επίσπευση του εμβολιασμού  

Ποια είναι τα νέα συμπτώματα της Όμικρον 
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 09:37
UPD:09:45
REUTERS/LOUIZA VRADI
A- A A+

Της Μαρίας Βε
[email protected]

«Εάν μετά την χθεσινή απογοητευτική έκρηξη κρουσμάτων δεν έχετε ακόμη σπεύσει να κλείσετε το ραντεβού σας για να λάβετε το δωρεάν, ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον covid-19, υπάρχουν περισσότεροι από 20.000 λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε», προειδοποιούν οι ειδικοί. 

Χθες 28 Δεκεμβρίου 2021, η χώρα μας κατέγραψε 20.557 θανάτους συνολικά και 1.105.885 κρούσματα (21.657 σε 24 ώρες). Την ίδια στιγμή, 635 βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. 

Ο ιός δεν ξεχωρίζει πια τους νέους από τους ηλικιωμένους, τους υγιείς από αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Είναι ασταμάτητος και σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, με αποτέλεσμα η πανδημία να καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.  

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε ένα ποσοστό πάνω από 90%, όσοι νοσηλεύονται ή πεθαίνουν από Covid αυτή τη στιγμή, είναι ανεμβολίαστοι.  Παρόλο που τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κολλήσουν Covid, ελάχιστες είναι οι πιθανότητές τους να αρρωστήσουν σοβαρά.  Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει αποφυγή ενός πιεσμένου συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση μικρότερο ρίσκο θανάτου. 

Εγκλωβισμένοι σε έναν «φαύλο κύκλο» 

Στην αρχή υπήρχαν ελλείψεις  και τα εμβόλια αποκτήθηκαν δύσκολα. Εντούτοις, αυτό το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό. Πριν από έναν χρόνο, ανήμερα των Χριστουγέννων, έφτασε στην Ελλάδα οδικώς μέσω του Προμαχώνα, η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά του Covid-19 από την εταιρεία Pfizer- BioΝTech, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου, διενεργήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. 

«Είναι το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορούμε να έχουμε», δήλωνε εκείνο το βράδυ των Χριστουγέννων η πνευμονολόγος διευθύντρια της 7ης λοιμωξιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία και σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Εκείνη την ημέρα, το σύνολο των νεκρών συμπολιτών μας ήταν 4.507, το σύνολο των κρουσμάτων άγγιζαν τα 134.852, ενώ 470 συμπολίτες έκαναν Χριστούγεννα  διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. 

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει πέρσι τα Χριστούγεννα, µε το εµβόλιο καθ’ οδόν, ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα ήταν όχι µόνο ίδια αλλά και.. χειρότερα.

Πώς θα τον «ξεριζώσουμε»

Τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται και πάλι, εν μέρει λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον. Το ανησυχητικό είναι ότι όσο περισσότερο αυτός ο ιός «ριζώνει» στον παγκόσμιο πληθυσμό, τόσο περισσότερο θα συνεχίσει να απλώνει σαν πλοκάμια τις μεταλλάξεις του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο «μαύρος» απολογισμός, είναι να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, προκειμένου ο ιός να μην μπορεί να βρει έναν «ευάλωτο ξενιστή».

«O εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η δραματική αύξηση των θανάτων από Covid. Ούτε κάποια αμφιβόλου προελεύσεως θεραπεία που διαβάζετε στο διαδίκτυο ή κάτι που προωθείται μέσω κατευθυνόμενων και επικίνδυνων τηλεοπτικών εκπομπών. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλές πηγές παραπληροφόρησης. Ακούστε τους γιατρούς και τους επιστήμονες που μελετούν τις ιογενείς ασθένειες. Ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε. Βεβαιωθείτε ότι είστε επιζών του Covid, όχι θύμα», τονίζουν οι γιατροί- ερευνητές. 

Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα, τα περισσότερα θύματα του Covid-19 ήταν ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενες παθήσεις. Όμως, μάθαμε ότι αυτός ο ιός μπορεί επίσης να μολύνει νεότερους, πιο υγιείς ανθρώπους- όλους εμάς…

Ωστόσο, είναι μάλλον νωρίς για να πει κάποιος με σιγουριά αν θα θυμόμαστε για πάντα την πανδημία του κορωνοϊού. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα μείνει στην ιστορία. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι δύο πανδημίες γρίπης στον 20ο αιώνα, που σκότωσαν περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και άλλες παλαιότερες με αμέτρητες απώλειες πληθυσμών. 

Η διαφορά είναι ότι τώρα έχουμε περισσότερα μέσα για να παλέψουμε. Και μάλλον το οφείλουμε στην ανθρωπότητα να το πράξουμε. 

Τα συμπτώματα που παρατηρούν οι γιατροί στα νοσοκομεία 

Ο Δρ. Κρεγκ Σπένσερ, γιατρός στα επείγοντα στη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε πρόσφατα πληροφορίες σχετικά με το τι έχει παρατηρηθεί στα δωμάτια επειγόντων περιστατικών όταν πρόκειται για τον Covid-19 και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Σύμφωνα με το γιατρό,

- Κάθε ασθενής εμβολιασμένος με την τρίτη δόση, έχει ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και μυϊκό πόνο.

- Οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίων Pfizer ή Moderna ασθενείς, έχουν ήπια συμπτώματα αλλά περισσότερα από τους τριπλοεμβολιασμένους.  Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει περισσότερη κόπωση, περισσότερος βήχας και πιο σοβαρά συμπτώματα συνολικά.

- Όσοι έχουν εμβολιαστεί με μία δόση Johnson & Johnson είναι σε χειρότερη κατάσταση με πυρετό για μερικές ημέρες. Η κόπωση, η αδυναμία, η δύσπνοια και ο βήχας είναι επίσης κοινά συμπτώματα για αυτήν την ομάδα.

- Κάθε ασθενής που χρειάστηκε να εισαχθεί, ήταν ανεμβολίαστος. Οι συγκεκριμένοι  ασθενείς υποφέρουν από βαθιά δύσπνοια και το οξυγόνο τους πέφτει όταν περπατούν, ενώ χρειάζονται τακτικά οξυγόνο για να αναπνέουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ταυτόχρονα, ο Δρ. Μπρους Πάτερσον, ο οποίος εργάζεται για την εταιρεία διάγνωσης μονοκυττάρων IncellDx και το Κέντρο Θεραπείας Χρόνιας Covid, σημείωσε ότι «το μόνο σίγουρο σχεδόν πάντα με τον covid είναι η κατάπτωση», ενώ επεσήμανε ότι παρατηρείται λιγότερη απώλεια γεύσης και όσφρησης μεταξύ των ασθενών. 

«Δεν έχω δει πολλά περιστατικά με ανησυχητική δύσπνοια. Βλέπω πολλούς πονοκεφάλους, ρουθούνισμα και γενικά συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά με τεράστια κούραση», είπε. Τούτου λεχθέντος, η νέα μετάλλαξη  έχει αποδειχθεί ότι αντιστέκεται στα εμβόλια, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Ταυτόχρονα, στην Αγγλία οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένα ιδιαίτερο σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη και αυτό είναι η απώλεια της όρεξης. 

Παράλληλα, νέα συμπτώματα της Όμικρον, με τη μορφή δερματικού εξανθήματος παρατηρήθηκαν σε ασθενείς και σύμφωνα με την Mirror, πρόκειται για δύο τύπους.  

Ο ένας παρουσιάζει εξογκώματα και προκαλεί αρκετή φαγούρα, που συχνά ξεκινά από τις παλάμες ή τα πέλματα, αλλά  φεύγει γρήγορα και ο δεύτερος εμφανίζει ερυθρότητα συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα και το πίσω μέρος των χεριών και των ποδιών, ταλαιπωρώντας τον ασθενή  για ημέρες ή και εβδομάδες. 

Ακόμη, ένα πιο σπάνιο σύμπτωμα που περιλαμβάνει εξογκώματα  κόκκινου ή μωβ χρώματος στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών που προκαλούν πόνο, εντοπίστηκε σε ασθενείς νεότερης ηλικίας, ενώ επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι, τα δερματικά συμπτώματα  μπορεί να εμφανιστούν άνευ άλλων συμπτωμάτων σχετικών με τον covid.  

Με την Όμικρον να βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας και περαιτέρω  παραλλαγών,  πολύ πιθανό είναι να παρατηρηθούν και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα με άγνωστες  συνέπειες στον οργανισμό μας.  

Ευχές για ένα covid-free 2022

Αυτές τις γιορτές, πολλοί συνάνθρωποί μας θα τις περάσουν μαζί με το προσωπικό ενός νοσοκομείου. Με τους ήχους των αναπνευστήρων, με τα πολλά σωληνάκια οξυγόνου. Δεν θα δουν τους δικούς τους, δεν θα ανταλλάξουν δώρα και αγκαλιές, δεν θα χορέψουν σε κάποιο οικείο σπίτι ή νυχτερινό κέντρο.

«Μικροί φορητοί υπολογιστές, προσωπικά κινητά και βιντεοκλήσεις επιστρατεύονται για να καταφέρουν οι ασθενείς να μιλήσουν και να αντικρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ακόμα και από το εξωτερικό για να οπλιστούν με μεγαλύτερο θάρρος και ελπίδα να τα καταφέρουν, να πάρουν γρήγορα εξιτήριο και να επιστρέψουν στο σπίτι. Πολύχρωμες ζωγραφιές, μηνύματα τρυφερότητας, οικογενειακές φωτογραφίες και επιστολές δίνονται στα χέρια των υγειονομικών που ως άλλοι ταχυδρόμοι του Αη Βασίλη φέρουν την ευθύνη όχι μόνο να  παραδώσουν τα πολύτιμα γράμματα στους ασθενείς, αλλά ορισμένες φορές και να τα αναγνώσουν κιόλας, χωρίς κανείς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του από τα λόγια αγάπης και παρηγοριάς που ακούγονται στο θάλαμο», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά, μεταφέροντας το κλίμα από τα νοσοκομεία. 

Ναι. Και αυτός ο καινούριος χρόνος θα μας βρει με περιοριστικά μέτρα. Ας είμαστε ευγνώμονες όμως όσοι θα βρεθούμε με τις οικογένειές μας, έστω με μάσκες και αντισηπτικά, ας νιώσουμε την ατομική ευθύνη, ας ενημερωθούμε σωστά και ας σεβαστούμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα covid-free 2022.   

Καλή Πρωτοχρονιά…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή