Αθ. Λινού: Τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα- Πολύ μεγάλη η θετικότητα

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 10:02
UPD:10:06
Eurokinissi Sports/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
A- A A+

Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το δεύτερο πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση με ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου σχολιάζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία κρίνει ότι η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον θα διαρκέσει παραπάνω από ένα μήνα. 

Η καθηγήτρια, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αναφέρθηκε στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας, τονίζοντας πως «έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη θετικότητα». Όπως εξήγησε, εχουμε σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερο από 100.000 test. «Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λογω Όμικρον», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι ανήσυχος για τη θετικότητα εμφανίστηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σύμφωνα με τον οποίο τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα). Εκτίμησε επίσης ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα. 

Αναφερόμενη στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες, η κ. Λινού δήλωσε ότι κατά την άποψή της τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί. Όχι με την έννοια lockdown, διευκρίνισε, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η παράταση των μέτρων θα κριθεί από το κατά πόσο θα είναι δυνατόν να ελέγξουμε την αύξηση κρουσμάτων. 

Τι προτείνει

Σύμφωνα με την ίδια, και δεδομένου ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους- με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων-, θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους. Αντίθετη είναι, ωστόσο, με το κλείσιμο των σχολείων που προκρίνεται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Η καθηγήτρια τόνισε ότι είναι πολλοί οι λόγοι που συνηγορούν πως τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, όμως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να μην μετατραπούν οι σχολικές αίθουσες σε εστίες διασποράς.

«Τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά για συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους ανισότητας, καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμα και τώρα θα πρέπει να βρεθεί λύση, μεγαλύτερες αίθουσες ή μείωση των μεγάλων τμημάτων. Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες τάξεις και να έχουμε συνωστισμούς μέσα στο σχολείο. Η ένταση της διασποράς είναι μεγάλη, πρέπει να γίνει κάτι, έστω να γίνουν κάποια μαθήματα στην ύπαιθρο όταν δεν βρέχει», είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, αναφορικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού η κ. Λινού προτείνει μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τους εμβολιασμούς. «Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τιμωρητικά. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση και ενημέρωση. Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και να κάνουν την τρίτη δόση», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή