Πέθανε ο διάσημος Αμερικανός ζωγράφος Γουέιν Τιμπό

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 19:04
UPD:19:04
A- A A+

Ο Γουέιν Τιμπό, ο ζωγράφος που οι πίνακές του έδωσαν χρώμα στα σύμβολα της καθημερινότητας τής μεταπολεμικής Αμερικής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 101 χρόνων, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπου δίδαξε για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Διάσημος για τις ζωηρές αποτυπώσεις της καθημερινής ζωής -από γλυκίσματα και ηδύποτα μέχρι ρετρό ποπ ανθρώπινες φιγούρες- ο Τιμπό πέθανε το Σάββατο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που, πάντως, δεν κατονομάζει τα αίτια θανάτου του.

 «Ο Γουέιν Τιμπό είχε σπουδαία και σταθερή επιρροή στο Πανεπιστήμιό μας, όμως η κληρονομιά του υπερβαίνει το Ντέιβις. Ήταν αγαπημένος ως καλλιτέχνης, Καθηγητής, μέντορας, πατέρας, παππούς, φιλάνθρωπος και ηγέτης κοινότητας» ανέφερε ο Πρύτανης του κολλεγίου Ντέιβις, Γκάρι Σ. Μέι.

Γεννημένος στην Αριζόνα το 1920, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Μπορεί τα θέματά του να ήταν φαινομενικά κοινά, όμως η εκτέλεσή τους ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Τιμπό διοχέτευε τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της μαζικής κουλτούρας μέσα από έναν θερμό παραστατικό ρεαλισμό που απείχε μακράν από τα έργα των σύγχρονων συναδέλφων του, όπως ο Άντι Γουόρχολ.

Προτεινόμενα για εσάς