Βρετανία: Ο Τζόνσον αξιολογεί τα δεδομένα, αλλά είναι διστακτικός απέναντι σε νέα μέτρα

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 14:57
UPD:15:00
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει με τους κορυφαίους ιατρικούς συμβούλους του τη Δευτέρα προτού αποφασίσει εάν θα επιβάλει νέους περιορισμούς για τον Covid-19 για την Αγγλία αυτή την εβδομάδα.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ήδη ξεκινήσει νέους περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στην ανάμειξη σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά η Αγγλία μέχρι στιγμής έχει καθυστερήσει να προσθέσει νέες οδηγίες παραμονής στο σπίτι και να αυξήσει τη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζόνσον θα εξετάσει τα νέα δεδομένα τη Δευτέρα, εστιάζοντας τα ποσοστά των κρουσμάτων, τις νοσηλείες και τα στοιχεία της ΜΕΘ, καθώς και τους θανάτους. Οι διακοπές των Χριστουγέννων σήμαιναν ότι τα επίσημα στοιχεία έχουν σταματήσει το Σαββατοκύριακο, αλλά την Παρασκευή το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε νέο ρεκόρ 122.186 λοιμώξεων σε διάστημα 24 ωρών.

Ο Τζόνσον είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα δίσταζε να ενεργήσει και να φέρει νέους περιορισμούς μετά τα Χριστούγεννα, εάν χρειαζόταν, αλλά η έρευνα που υποδηλώνει ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή από το στέλεχος δέλτα θα μπορούσε να τον κάνει να αναθεωρήσει. Οι πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και πόσες λοιμώξεις οδηγούν σε νοσηλεία θα αποδειχθούν αναμφίβολα κρίσιμες.

Τυχόν νέοι περιορισμοί πιθανότατα δεν θα είναι δημοφιλείς στο δικό του Συντηρητικό Κόμμα, με πολλούς βουλευτές να οργανώνουν πρόσφατα εξέγερση κατά του πρωθυπουργού. Ένας σημαντικός αριθμός είναι δυσαρεστημένοι με τους τρέχοντες περιορισμούς για τον Covid καθώς και με μια σειρά από λάθη, σκάνδαλα και αμηχανίες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βαθμολογίες του Τζόνσον έχουν υποφέρει επίσης άσχημα στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Τα νέα μέτρα θα πρέπει επίσης να ψηφιστούν από την ευρύτερη Βουλή των Κοινοτήτων και οι νομοθέτες θα πρέπει να ανακληθούν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους. Έτσι, ο Τζόνσον μπορεί απλώς να επιστήσει την προσοχή στους Άγγλους πολίτες πριν από τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς αντί να εφαρμόσει επίσημους περιορισμούς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή