ΕΦΚΑ: Το σωστό management

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021 10:43
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Κάποιοι στον ΕΦΚΑ περνούν δύσκολα αυτές τις μέρες. Υπάλληλοι και διοικούντες. Εργαζόμενοι και διευθυντές. Δεν είναι ωραίο οι τσακωμοί σε μια οικογένεια, ειδικά «χρονιάρες μέρες», όπως λένε και οι παλαιοί. Όμως, να που γίνεται καμιά φορά. Το ζητούμενο όμως παραμένει: Τα προβλήματα δεν λύνονται όταν οι δύο πλευρές τραβάνε το σχοινί και δεν συζητούν. Και οι μεγάλοι χαμένοι, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι…

Απεργία λοιπόν στον ΕΦΚΑ, Χριστουγεννιάτικα. Από τη μία η (σκληρή) απόφαση Χατζηδάκη να ζητήσει να ανακληθούν όλες οι άδειες των εορταστικών ημερών. Αφορμή το τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της απονομής των συντάξεων. Αλήθεια, όταν παραμένουν 122.000 κύριες συντάξεις στην αναμονή, τι κάνεις; Δεν δουλεύεις λίγο παραπάνω, ακόμα και σε γιορτινή περίοδο, μπας και μαζέψεις κάπως την… χασούρα; Γιατί, ένα πρόβλημα δεκαετίας, σίγουρα δεν λύνεται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, να εξηγούμαστε. Από την άλλη, για ποιο λόγο να ανακληθούν οι άδειες σε εργαζόμενους του Φορέα, που δουλεύουν, ας πούμε στις Παροχές; Ή στα Έσοδα; Ή στο Μητρώο; Ποια είναι η σχέση αυτών των τμημάτων με τις Απονομές Συντάξεων; Από μηδαμινή έως ανύπαρκτη, απαντούν οι γνωρίζοντες… Άλλωστε, από τους 7.100 εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, μόλις οι 780 εργάζονται στα τμήματα απονομών συντάξεων, ανά την επικράτεια. Πόσοι, αλήθεια, θα έπαιρναν άδεια εν μέσω εορτών από αυτούς; Το πολύ οι μισοί, λέει ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ίσως λοιπόν η πολιτική ηγεσία να πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με μεγαλύτερη… ψυχραιμία.

Εξάλλου, υπάρχουν υφιστάμενοι του κυρίου Χατζηδάκη, οι οποίοι τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για τους εργαζόμενους και τους θέλουν συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται. Ένας εξ αυτών, μαθαίνουμε ότι είναι ο project manager, που έχει αναλάβει να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό των απονομών συντάξεων. Ο κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δεν κρύβει τη συμπάθειά του για αρκετούς από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει την ανάγκη της αρμονικής συνύπαρξης, για να λυθεί το πρόβλημα. Εκείνοι από την πλευρά τους, μαθαίνουμε ότι έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για τον ίδιο και για τις συνθήκες εργασίας που έχει δημιουργήσει στο λεγόμενο «Πράσινο Κτίριο» της Κηφισίας. Μάλιστα, προς απόδειξη του σωστού management που γίνεται τελευταία στον ΕΦΚΑ είναι και το γεγονός ότι το 2021 ήταν χρονιά – ρεκόρ για τις απονομές συντάξεων. Ένα ρεκόρ που επετεύχθη, εξαιτίας της καλύτερης οργάνωσης των ήδη υπαρχόντων τμημάτων απονομής σύνταξης. Με τους ίδιους εργαζόμενους και με τα ίδια προβλήματα. 

Συνεπώς, το σωστό management, ίσως είναι η λύση στο πρόβλημα. Κάτι που έλειπε από τον ΕΦΚΑ, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του. Από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την τωρινή. Και που ήρθε ο κ. Χατζηδάκης να το διαγνώσει σωστά. Τοποθετώντας τον κατάλληλο επικεφαλής, άρχισε να παράγεται αποτέλεσμα. Με τους ίδιους εργαζόμενους, όχι με άλλους.  Μπήκε στο «μαγαζί» οργάνωση, υπήρξε πρόγραμμα, τα προβλήματα λύνονται άμεσα και δεν χρονίζουν!

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις αντεγκλήσεις, τα νεύρα και τις εντάσεις. Ας στηρίξουμε ότι καλό έχει παραχθεί το 2021, μπας και το 2022 πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Με αγάπη… Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή