Μ. Θεμιστοκλέους: Άλλες χώρες εφαρμόζουν τώρα μέτρα που εμείς λάβαμε εδώ και ένα μήνα

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 11:40
UPD:11:44
REUTERS/ELOISA LOPEZ
A- A A+

Αρκετά μπροστά από τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι η χώρα μας όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι έχουμε εφαρμόσει εδώ και περίπου 3 εβδομάδες με ένα μήνα, προσαρμογές στο πρόγραμμά μας, που άλλες χώρες τώρα τις εφαρμόζουν. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τόνισε είπε πως «Είμαστε αρκετά μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στην αναμνηστική δόση, καθώς  σχεδόν το 89% με 90% στα άτομα άνω των 60 ετών, που είναι τα πιο ευάλωτα και τα πιο ευπαθή στον κορωνοϊό, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού».

Ανέφερε μάλιστα για ακόμη μια φορά ότι λείπουν δεδομένα και υπάρχουν ακόμη «επιστημονικά κενά». Συμπλήρωσε όμως ότι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η τρίτη δόση προστατεύει σε σχέση με τις 2 πρώτες δόσεις και για το λόγο αυτό όλα τα εμβολιαστικά προγράμματα αναπροσαρμόζουν την τακτική τους και ενισχύουν την αναμνηστική δόση.

Τι εφαρμόσαμε σε 1 μήνα- Είμαστε από τις πιο προχωρημένες χώρες

Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα το ΕΣΥ, υπογράμμισε ότι «είμαστε από τις πιο προχωρημένες χώρες στην ΕΕ, καθώς έχουμε εφαρμόσει εδώ και περίπου 3 εβδομάδες με ένα μήνα, προσαρμογές στο πρόγραμμά μας, που άλλες χώρες τώρα τις εφαρμόζουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «Στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες, πριν από 3-4 ημέρες ανακοίνωσαν ότι θα είναι ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα και τις Κυριακές, ενώ στην Ελλάδα κάνουμε εμβολιασμούς και Κυριακές εδώ και 3-4 εβδομάδες. Ανακοίνωσαν 12ωρη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, ενώ σε εμάς εφαρμόζεται 14ωρη λειτουργία εδώ και περίπου 2 μήνες».  

Συνέχισε λέγοντας ότι «Άλλες χώρες θα ανοίξουν την τρίτη δόση στους 18 και άνω κάτι που έχουμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό. Ήμασταν η πρώτη χώρα της ΕΕ – μετά την Αγγλία – που μειώσαμε το μεσοδιάστημα από την δεύτερη έως την τρίτη δόση, και τώρα ακολουθούν και άλλα κράτη, όπως η Γαλλία όπου ο Μακρόν ανακοίνωσε πριν 2 ημέρες ότι μειώνεται στους 4 μήνες».

Σχετικά με τα παράπονα πολιτών περί μη εύρεσης άμεσου ραντεβού για εμβολιασμό με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι «Κρατάμε ραντεβού σε προτεραιότητα για την πρώτη δόση και για την αναμνηστική δόση, τους άνω των 60. Αυτά τα ραντεβού τα οποία τα κρατάμε ως προτεραιότητα, τα “βλέπουν” μόνο όσοι μπαίνουν για την πρώτη δόση και οι άνω των 60. Κάποια στιγμή 24 με 48 ώρες, απελευθερώνονται. Άρα κάποιος που έχει ένα απομακρυσμένο ραντεβού, μπορεί να βρει ραντεβού και σε 24 ώρες, αν συνεχίσει να ψάχνει στο σύστημα».

Θα ενταχθεί το Novavax στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Όσον αφορά το νέο εμβόλιο Novavax που εγκρίθηκε επίσημα στην ΕΕ, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι είναι περισσότερο πιο κοντά σε «παλαιότερη» τεχνολογία, σε σχέση με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Ωστόσο, είπε πως η πρώτη παράδοση αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022, προκειμένου να ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας με την παρατήρηση ότι δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση για αναμνηστική δόση.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή