Με μια επαναστατική μέθοδο ίσως χαρτογραφηθεί ο τάφος του πρώτου κινέζου αυτοκράτορα που παραμένει σφραγισμένος. Το 1974 η προσπάθεια κάποιων αγροτών ανατολικά της πόλης Χσιάν στην Κίνα να ανοίξουν ένα πηγάδι αποκάλυψε το από κάθε άποχη μοναδικό ταφικό μνημείο που χτίστηκε για λογαριασμό του πρώτου κινέζου αυτοκράτορα, του Τσιν Σι Χουάνγκ. Ο Χουάνγκ αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας αφού κατάφερε να υποτάξει έξι αντιμαχόμενα βασίλεια και να ενώσει την Κίνα. Αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τάφο για τον εαυτό του ο οποίος θα αποτύπωνε στον άλλο κόσμο τη θέση και το κύρος του στη Γη. Δημιουργήθηκε έτσι ένα μαυσωλείο που αποτελεί ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό, μηχανικό και τεχνολογικό θαύμα τα μυστικά του οποίου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί στο σύνολο τους.
Στο μαυσωλείο βρέθηκαν περίπου οκτώ χιλιάδες στρατιώτες σε φυσικό μέγεθος 130 άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα όλα κατασκευασμένα από τερακότα, ο περίφημος πήλινος στρατός που συνόδευε τον αυτοκράτορα στον άλλο κόσμο. Ο τάφος του αυτοκράτορα έχει εντοπιστεί αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει προσπάθεια να ανοιχθεί. Γνωρίζουμε ότι είναι στεγνός χάρις σε ένα πολύπλοκο σύστημα αποστράγγισης που έφτιαξαν οι κατασκευαστές του.
Ο τάφος δεν έχει ανοιχθεί όχι τόσο εξαιτίας ιστορικών και άλλων αναφορών ότι υπάρχουν θανάσιμες παγίδες για όποιον προσπαθήσει να μπει μέσα. Οι αρχαιολόγοι δεν φοβούνται τόσο τους όποιους μηχανισμούς εξαπόλυσης όπλων μπορεί να υπάρχουν αλλά την παρουσία υδραργύρου που ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει. Αρχαίοι πάπυροι αναφέρουν ότι οι κατασκευαστές του τάφου έχουν τοποθετήσει μέσα σε αυτό ρυάκια από υδράργυρο με στόχο να εμποδίσουν οποιονδήποτε ήθελε να εισέλθει στον χώρο και να πάρουν ότι βρίσκεται μέσα σε αυτόν.
Επιπλέον οι επιστήμονες έχοντας διαπιστώσει πώς όταν οι πήλινοι στρατιώτες αποκαλύφθηκαν και εκτέθηκαν στο φως και τον αέρα άρχισαν να καταστρέφονται φοβούνται ότι ανοίγοντας τον τάφο μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο σε οτιδήποτε υπάρχει εκεί μέσα. Έτσι ο τάφος του πρώτου κινέζου αυτοκράτορα παραμένει ένα «ιερό δισκοπότηρο» για την αρχαιολογία.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Normal στο Πεκίνο ρίχνουν στο τραπέζι την ιδέα της χρήσης της αποκαλούμενης «τομογραφίας μιονίων». Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνική που χρησιμοποιεί υποατομικά σωματίδια για τη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων. Πρόκειται για μια τεχνική που λειτουργεί όπως οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες. Τα σωματίδια περνούν μέσα από το σημείο που θέλει κάποιος να εξετάσει και σε περίπτωση που συναντήσουν κάποια υλικά μεγάλης πυκνότητας (πέτρινα ή μεταλλικά) εκτρέπονται και καταλήγουν σε ένα ειδικό για την περίσταση όργανο όπως κάποιο ανιχνευτή.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί η δημιουργία μιας τρισδιάστατης αναπαράστασης. Σύμφωνα με τους θιασώτες της ιδέας η χρήση της τεχνικής θα μπορούσε να οδηγήσει στη χαρτογράφηση του τάφου. Οι επιστήμονες που κάνουν την σχετική πρόταση πραγματοποίησαν κάποιες προσομοιώσεις που δείχνουν ότι με τη τοποθέτηση δύο μόλις ανιχνευτών πέριξ του τάφου μπορεί να υλοποιηθεί η χαρτογράφηση του. Ένας τέτοιος χάρτης θα μπορούσε να αποκαλύψει τι βρίσκεται στο εσωτερικό του τάφου και να επιτρέψει στους ειδικούς να βρουν κάποιο σημείο που να προσπαθήσουν να διεισδύσουν σε αυτόν με σχετική ασφάλεια για τους ίδιους αλλά και το περιεχόμενο του μνημείου.