Του Θοδωρή Λαΐνα
Οι εξελίξεις στην πανδημία έμειναν σε παγκόσμιο επίπεδο για λίγο σε δεύτερο πλάνο αφού τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η ανακοίνωση της NASA ότι το σκάφος της αποστολής Parker Solar Probe «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο, καθώς πέρασε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα, το στρώμα του μητρικού μας άστρου που είναι γνωστό ως «στέμμα». Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα διέσχισε τα εξωτερικά όρια του Ήλιου και έκανε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις για φαινόμενα (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν.
O Νουρ Ραούαφι, επιστήμονας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής Parker Solar Probe μίλησε στη «Ναυτεμπορική» για αυτό το ιστορικό επίτευγμα αλλά και πώς θα κινηθεί το σκάφος στη συνέχεια στο μητρικό μας άστρο.
«Κινούμενο τόσο κοντά στον Ήλιο, το Parker Solar Probe μπορεί τώρα να αισθανθεί και να καταγράψει τις συνθήκες στο ηλιακό στέμμα με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Βλέπουμε δεδομένα μέσα από το στέμμα, δεδομένα του μαγνητικού πεδίου του άστρου, δεδομένα για τον ηλιακό άνεμο καθώς και οπτικό υλικό από εκεί. Μπορούμε να δούμε το σκάφος να πετά μέσα σε δομές του ηλιακού στέμματος τις οποίες μπορούμε να δούμε από τη Γη κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλείψεων. Το πιο εκπληκτικό ίσως είναι ότι η αποστολή αυτή ουσιαστικά βρίσκεται στην αρχή της και ήδη έχουμε μάθει τόσο πολλά για το περιβάλλον κοντά στον Ήλιο αλλά και μια σειρά από φαινόμενα όπως τον ηλιακό άνεμο που κινείται σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα αλλά και τους μηχανισμούς που τον παράγουν και τον τροφοδοτούν. Καθώς αυτό το σκάφος θα κινηθεί στο μέλλον ακόμη πιο κοντά στον Ήλιο και θα πετάξει κυριολεκτικά μέσα στην ατμόσφαιρα του πραγματικά αδημονούμε για να δούμε τι άλλες ανακαλύψεις μας περιμένουν».
Οι επιτελείς της αποστολής έχουν προγραματίσει το σκάφος ώστε να κατέβει ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να παραμείνει εκεί για μεγαλύτερο χρόνο. Τελικά, το 2025 το Parker προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει, θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, να γίνεται στο μέλλον καλύτερη πρόβλεψη του διαστημικού καιρού και των μαγνητικών «καταιγίδων» που προκαλεί ο Ήλιος, ο οποίος, αντίθετα με τη Γη, δεν έχει καθόλου στερεά επιφάνεια.