Βρετανία: Δεν μπορεί να παράσχει «εγγυήσεις» για Χριστούγεννα χωρίς περιορισμούς

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 13:35
UPD:13:37
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχει «δυναμικές και γρήγορες εγγυήσεις» ότι δεν θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί για τον Covid-19 πριν από τα Χριστούγεννα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει «κύμα» νέων κρουσμάτων κορωνοϊού το οποίο οδηγεί η παραλλαγή Όμικρον, φέροντας στο τραπέζι νέα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.  Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός της χώρας εξετάζει τρεις επιλογές για να περιορίσει την εξάπλωση της Όμικρον και να αποτρέψει την άσκηση πίεσης στο NHS (1. συστάσεις για τις συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους, 2. επιστροφή στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και απαγόρευση κυκλοφορίας στις 20:00 για παμπ και εστιατόρια, 3 επιστροφή στο πλήρες lockdown). Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα ενάντια στον ιό

Μιλώντας στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4, ο Ράαμπ  είπε ότι η Όμικρον διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο έως τρεις ημέρες. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής είχε αυξηθεί σε περισσότερα από 37.000 ενώ ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με την παραλλαγή είχε αυξηθεί σε 104. Επίσης, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Όμικρον σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε 12.

Ερωτηθείς σχετικά με το είδος των περιορισμών που θα μπορούσαν να αποφασιστούν, συμπεριλαμβανομένου του lockdown, ο Ράαμπ  αρνήθηκε να σχολιάσει αποφάσεις που δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα στοιχεία «ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα».

Τονίοντας ότι δεν γίνεται να δοθούν εγγυήσεις, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. «Αλλά τελικά. . . Εξαρτάται από τη σοβαρότητα των περιπτώσεων της Όμικρον και γνωρίζετε ότι υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, των νοσηλειών και στη συνέχεια των θανάτων», πρόσθεσε. 

Ο Ράαμπ υποστήριξε επίσης ότι τα εμβόλια είναι «κεντρικής» σημασίας στην αύξηση της προστασίας και ότι η «επιτάχυνση» του ενισχυτικού προγράμματος καθιστούσε «πολύ λιγότερο πιθανό» ότι θα χρειαστούν περιορισμοί. Σημείωσε επίσης ότι ο χρόνος μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης έχει μειωθεί στο μισό και η περίοδος παρατήρησης των 15 λεπτών που απαιτούνταν μετά από ένα εμβόλιο Pfizer και Moderna είχε καταργηθεί για να επιταχυνθεί η παροχή εμβόλων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή