Γαλλία: Η Κριστιάν Τομπιρά σκέφτεται να διεκδικήσει την προεδρία

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 14:41
UPD:14:42
REUTERS/CHARLES PLATIAU
A- A A+

Μία από τις πιο δημοφιλείς φυσιογνωμίες της αριστεράς στη Γαλλία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο λόγος για την Κριστιάν Τομπιρά, που αν τελικά αποφασίσει να μπει στην κούρσα αναμένεται να ταράξει τα προεκλογικά νερά, καθώς ακόμα δεν έχει επικρατήσει κάποιος από τους υποψήφιους για να σταθεί απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν και να διεκδικήσει την προεδρία.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Τομπιρά άφησε να εννοηθεί ότι θα συμμετείχε στα προκριματικές εκλογές της αριστεράς ή θα περίμενε άλλους να την ακολουθήσουν.

«Δεν θα είμαι ακόμη μία υποψήφια. Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις στις τελευταίες ευκαιρίες για ενότητα», είπε. «Σκέφτομαι να υποβάλω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές», συνέχισε.

«Έχω καταγράψει τι μετράει, εσύ!» είπε στο βίντεο. «Οι ερωτήσεις και οι προσδοκίες σας… αυτό που μετράει είναι η ευθραυστότητα της καθημερινής ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, οι αβεβαιότητες για το μέλλον και… η αναταραχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», συνέχισε.

Η Τομπιρά ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του πρώην Φρανσουά Ολάντ, από το 2012 έως το 2016. Έγινε δημοφιλής μεταξύ των προοδευτικών εν μέρει χάρη στην υπεράσπιση του γάμου ομοφύλων ενώ αντιμετώπισε βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της.

 Πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos έδειξε ότι η Τομπιρά είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων, μπροστά από τον τον υποψήφιο των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό, και την υποψήφια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Αν Ινταλγκό.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η γαλλική αριστερά είναι βαθιά διχασμένη, με τουλάχιστον επτά υποψηφίους και χωρίς συμφωνία για το αν θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές για να αυξηθούν οι πιθανότητες του αριστερού υποψηφίου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου. Στο βίντεό της, η Τομπιρά επιτέθηκε στους υποψηφίους που τρέχουν αυτή τη στιγμή στα αριστερά, λέγοντας ότι είχαν φτάσει σε «αδιέξοδο».

Στο μεταξύ πολλοί από το κόμμα των Πρασίνων και το Σοσιαλιστικό Κόμμα αμφιβάλλουν ότι  για το κατά πόσο η Τομπιρά, η οποία συγκέντρωσε μόλις το 2,32% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2002, θα μπορέσει να ηγηθεί μιας νικηφόρας εκστρατείας μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή