Μετάλλαξη Όμικρον: 70 φορές πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο σοβαρή η νόσος

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 11:06
UPD:11:24
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού μολύνει περίπου 70 φορές πιο γρήγορα από το στέλεχος της Δέλτα και το αρχικό στέλεχος του ιού που είχε εντοπιστεί στη Γουχάν, υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Το αισιόδοξο νέο της μελέτης, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερη η σοβαρότητα της νόσου, που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον.

Η μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον στο αναπνευστικό εντοπίστηκε 24 ώρες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο που έδωσε στη δημοσιότητα τη μελέτη του την Τετάρτη.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Michael Chan Chi-wai, διαπίστωσε ότι η πιο πρόσφατη παραλλαγή ανησυχίας αναπαράγεται λιγότερο αποτελεσματικά, και πάνω από 10 φορές χαμηλότερα, στον ανθρώπινο αναπνευστικό ιστό από το αρχικό στέλεχος. Αυτό μπορεί να σημαίνει «χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου», αναφέρεται.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η Όμικρον μεταπηδά πιο γρήγορα από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά δεν καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων όσο έκαναν τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκονται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.  

Οι επιστήμονες αγωνίζονται να προσδιορίσουν πόσο μεταδοτικό, λοιμογόνο και διαφυγόν είναι το στέλεοχς της Όμικρον, που έχει ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 77 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από την ανακάλυψή του στη νότια Αφρική.

Ανησυχία στην Ελλάδα

Στο μεταξύ εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας, που είναι ανάμεσα στις περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί το στέλεχος της Όμικρον και πλέον μετρά δέκα κρούσματα της παραλλαγής.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η Όμικρον είναι η απόφαση όσοι επισκέπτες εισέρχονται στην Ελλάδα να καλούνται να επιδείξουν αρνητικό μοριακό τεστ PCR 48 ωρών.

Παράλληλα, οι ειδκοί χτυπούν «καμπανάκι» για την Κρήτη, όπου αρχικά εντοπίστηκε στη χώρα μας η νέα παραλλαγή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, η Κρήτη είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας όπου δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο σύμφωνα με τις αναλύσεις στα λύματα. Ο καθηγητής έκρουσε επίσης «καμπανάκι» για το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι η «Όμικρον» φαίνεται πως μεταδίδεται ταχύτατα και δεν λαμβάνει υπόψιν τον εμβολιασμό στην τρέχουσα κατάσταση. 

Παρόμοια προειδοποίηση έκανε και ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος εκτιμάει ότι αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών. Για τον ίδιο απαιτούνται νέοι περιορισμοί, καθώς είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι ανθρώπινες επαφές. Ο συνδυασμός των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του κορωνοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο, εξήγησε, προτείνοντας τη λήψη περιοριστιών μέτρων, όπως το κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή