Πολωνία: Αντιδράσεις για πανό με αναφορά στο Άουσβιτς σε ακροδεξιά διαδήλωση κατά του εμβολιασμού

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 16:20
UPD:16:39
REUTERS/PETER ANDREWS

Η κεντρική πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

A- A A+

Το Μουσείο του Άουσβιτς και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας καταδίκασαν την Τετάρτη τους διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού κατά του COVID-19 ως «επαίσχυντους» και «ανεγκέφαλους» επειδή επέδειξαν ένα πανό που μιμούνταν τη διαβόητη πινακίδα στις πύλες του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Το πανό έγραφε τις λέξεις «Ο εμβολιασμός σε κάνει ελεύθερο» σε ένα τόξο παρόμοιο με αυτό που γράφει «Η δουλειά σε κάνει ελεύθερο» έξω από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

Το πανό φάνκε σε μια διαδήλωση στη Βαρσοβία την Τρίτη που οργανώθηκε από βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος της Συνομοσπονδίας ενάντια στο «πρόγραμμα αναγκαστικών εμβολιασμών της Πολωνίας».

Το συγκρότημα στρατοπέδων Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ένα σημείο-ορόσημο για τις ναζιστικές θηριωδίες, δημιουργήθηκε στο πολωνικό έδαφος από τη Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, πέθαναν εκεί, από πείνα, κρύο και ασθένειες ή στους θαλάμους αερίων.

«Η ιδιοποίηση του συμβόλου του πόνου των θυμάτων του Άουσβιτς... είναι μια σκανδαλώδης εκδήλωση ηθικής διαφθοράς», ανέφερε στο Twitter το μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε για τη διατήρηση του στρατοπέδου. «Είναι ιδιαίτερα ντροπή όταν το κάνουν οι Πολωνοί βουλευτές».

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι το πανό αποτύπωνε «μια δραματική και σκοτεινή εικόνα του πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν ορισμένοι πολιτικοί και διαδηλωτές σε μια ανόητη, αντιεμβολιαστική ρητορική».

Η Πολωνία έχει αυστηροποιήσει τους περιορισμούς της COVID-19 ενόψει των επίμονα υψηλών καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων, μειώνοντας τον αριθμό των μη εμβολιασμένων ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια, καθώς και ανακοινώνοντας σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών, δασκάλων και προσωπικού υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο βουλευτής της Συνομοσπονδίας Ρόμπερτ Γουίνίκι είπε στο Twitter ότι το πανό είχε εμφανιστεί πριν από την έναρξη της διαδήλωσης και ότι οι άνθρωποι που το μετέφεραν κλήθηκαν να το αφαιρέσουν, αλλά ότι ήταν έκφραση «κοινωνικής αγανάκτησης».

Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Πολωνία από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος της πανδημίας ανήλθε σε ρεκόρ 669 την Τετάρτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή