Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς έφτασε η Βρετανία τις 200.000 μολύνσεις σε μια μέρα;

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 12:06
UPD:12:10
REUTERS/ANDREW BOYERS
A- A A+

Η ακτινογραφία της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού δείχνει ότι θα έχει επικρατήσει μέσα στην εβδομάδα στη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων έχουν πλέον ξεπεράσει την καλοκαιρινή τους κορύφωση, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου. Οι νέες λοιμώξεις από την Όμικρον ανέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 200.000 την ημέρα, σύμφωνα με εκτίμηση της Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Εάν οι μολύνσεις της Όμικτον συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό (διπλάσιες κάθε 2,5 ημέρες), μέχρι την Κυριακή θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που θα έχουν μολυνθεί στη χώρα.

Οι Financial Times συνοψίζουν τι μάθαμε από το τελευταίο «χτύπημα» της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο:

1.Οι εκτιμήσεις για τις μολύνσεις από την Όμικρον είναι υψηλότερες από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τη Δευτέρα, όταν η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισε ότι υπήρχαν περίπου 200.000 νέες μολύνσεις της Όμικρον, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη χώρα ήταν 59.610, εκ των οποίων περίπου τα 37.000 εκτιμάται ότι οφείλονταν στην Όμικρον. Ο ημερήσιος όγκος κρουσμάτων ήταν ο πέμπτος υψηλότερος που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αρκετούς ειδικούς να κρίνουν ότι οι εκτιμήσεις υποεκτιμούν την κατάσταση. Παρόλα αυτά, οι λοιμώξεις (που είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματικές) και τα κρούσματα είναι δύο ξεχωριστές μετρήσεις.

2. Το Λονδίνο και η Ανατολική Αγγλία φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της Όμικρον. Στο Λονδίνο, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καθοδηγείται από τους νεαρούς ενήλικες. Τα κρούσματα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20-34 ετών αυξάνονται κατά 15% κάθε μέρα, με τον αριθμό να διπλασιάζεται σε λιγότερο από πέντε ημέρες.

3.Η Όμικρον άσκησε πίεση στο σύστημα υγείας παρόλο που προκαταρκτική έρευνα από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι η πιθανότητα να καταλήξει ένα κρούσμα της Όμικρον στο νοσοκομείο είναι χαμηλότερη από ό,τι σε προηγούμενα κύματα του Covid-19. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλειών παρόλο που είναι ένα μικρό ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων, και άρα ασκείται πίεση στα νοσοκομεία. Γι, αυτό και δίνεται βάση στον εμβολιασμό και την ενισχυτική δόση.

4. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Όμικρον φαίνεται «να μικραίνει, αντί να επιμηκύνεται».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή