Έφυγε σήμερα από τη ζωή στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, σε ηλικία 98 ετών, η Ροζίτα Σώκου. Πριν από λίγες ημέρες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό.
Την ανακοίνωση για τον θάνατο της γνωστής δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου έκανε η κόρη της, Ιρένε Μαραντέι:
«Σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 8.35 π.μ. πέθανε η μητέρα μου Ροζίτα Σώκου, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες με κορωνοϊό. Σύμφωνα με την επιθυμία της, θα γίνει αποτέφρωση σε κλειστό κύκλο χωρίς συμμετέχοντες και αργότερα που θα έχω γίνει και 'γω καλά, θα κάνουμε ένα πάρτυ με τους φίλους για το σκόρπισμα της τέφρας και το κατευόδιο.
Γεννημένη στις 9.9.1923, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα 98α της γενέθλια και είχε μόλις ολοκληρώσει τη 2η, επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση της μνημειώδους αυτοβιογραφίας της με τίτλο "Ο αιώνας της Ροζίτας". Τον αιώνα βέβαια δεν τον έφτασε, αλλά καλύτερα για κείνη, γιατί ήταν ήδη πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη.
Δεν σας γράφω περισσότερα γιατί κι εγώ είμαι σε δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μη γράψετε πολλές κακίες και ανακρίβειες αν μπορείτε. Αυτά πονάνε πολύ. Στο κανάλι Ροζίτα Σώκου στο YouTube θα βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό. Ιρένε Μαραντέι».
Η Ροζίτα Σώκου γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923 στην Πλάκα και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Παρακολουθούσε από νηπιακής ηλικίας μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν στην Αθήνα.
Τελείωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θηλέων, τις τάξεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με δάσκαλο τον Ροζέ Μιλλιέξ και πήρε το Cambridge Diploma of English Studies από το Βρετανικό Συμβούλιο. Μόλις ολοκλήρωσε το σχολείο, έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών. Άφησε τη σχολή μόλις γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη και ίδρυσε μαζί του έναν ερασιτεχνικό όμιλο. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής παρακολουθούσε μαθήματα στη θεατρική σχολή του Βασίλη Ρώτα.
Ο πατέρας της πέθανε το 1937, έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια και εκείνη ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Το 1957 παντρεύτηκε τον Ιταλό δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι και αναχώρησε για την Ιταλία. Το 1958 απέκτησε την κόρη της Ιρένε και το 1961 επέστρεψε μαζί της στην Ελλάδα. Είχε δύο εγγόνια, τον Τανκρέντι - Εμίλιο και τη Λαβίνια - Φαρίντα.
Υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες γυναίκες δημοσιογράφους και άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1946. Στην τηλεόραση έγινε γνωστή με την εκπομπή ταλέντων «Να η ευκαιρία» που σημείωσε μεγάλη τηλεθέαση (1977-1983), ως μέλος της κριτικής επιτροπής, όπου ξεχώριζε για την καλλιέργεια και την αμεσότητά της.
ΕΣΗΕΑ - Καλό ταξίδι Ροζίτα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει ότι «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, η συνάδελφος Ροζίτα Σώκου, σε ηλικία 98 ετών.
Η Ροζίτα Σώκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών της σπουδών, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρώτα. Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1946, ως συνεργάτης του περιοδικού «Χόλλυγουντ». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εφημερίδες «Οι Καιροί», «Ανεξαρτησία», «Καθημερινή», «Athens News», «Il Reporter» και «Italia Domani», «Μεσημβρινή», «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Έθνος», καθώς και τα περιοδικά «Εικόνες», «Επίκαιρα», «Πρώτο», «Men’s Look», «Τηλέραμα», «Παιδί και Νέοι Γονείς».
Η Ροζίτα Σώκου, για περισσότερο από εξήντα χρόνια, εργάστηκε σκληρά ως καλλιτεχνική συντάκτης, κριτικός θεάτρου, κινηματογράφου και χορού, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία. Στη μεγάλη καριέρα της είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, να συνεργαστεί και να συναναστραφεί με πολύ μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλλιτέχνες ξεχωριστούς, που άφησαν το δικό τους έντονο αποτύπωμα και οι οποίοι αναγνώρισαν τις γνώσεις, το ταλέντο και τη συνέπειά της. Η βαθιά καλλιέργειά της και το γεγονός ότι ήταν πολύγλωσση, της επέτρεψαν να μεταφράσει και να διασκευάσει πλήθος θεατρικών έργων και βιβλίων ενώ και η ίδια αφήνει συγγραφική παρακαταθήκη. Εκτός από τη συνεργασία της με εφημερίδες και περιοδικά, η Ροζίτα Σώκου είχε παρουσία στην ελληνική τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά την καλή συνάδελφο και συλλυπείται την πολυαγαπημένη της κόρη Ιρένε Μαραντέι, η οποία συνεχίζει τη δημοσιογραφική παράδοση της οικογένειας.
Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου αποχαιρετά τη Ροζίτα Σώκου, μια από τις πρώιμες, γυναικείες μάλιστα, πένες της σύγχρονης κινηματογραφικής κριτικής. Κατάφερε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο χώρο, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που έφερνε τα κείμενά της στα όρια των αντιπαραθέσεων. Ωστόσο, πάντα τιμούσε την ουσία της κριτικής, με την ιδιαίτερη παιδεία και οξύνοια που τη χαρακτήριζαν. Την ευχαριστούμε για ό,τι δημιουργικό άφησε με το έργο της.