ΗΠΑ: Σε κατάσταση μείζονος καταστροφής το Κεντάκι

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 06:54
UPD:06:57
REUTERS/ADREES LATIF
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακήρυξε χθες Κυριακή το βράδυ (τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) σε κατάσταση μείζονος καταστροφής την πολιτεία Κεντάκι, η οποία χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλους την Παρασκευή με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές και να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν πόλεις στο Κεντάκι είναι πιθανό να ξεπεράσει τους 100, εκτίμησε ο κυβερνήτης Άντι Μπεσίαρ, καθώς μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες. 

Στο Κεντάκι, οι διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια, ενώ ομάδες μοίρασαν νερό και γεννήτριες στους κατοίκους. Περισσότερα από 300 μέλη της Εθνικής Φρουράς πήγαιναν πόρτα σε πόρτα και απομάκρυναν συντρίμμια.

Όπως είπε ο κυβερνήτης, ήταν το πιο καταστροφικό «χτύπημα» ανεμοστρόβιλου στην ιστορία της πολιτείας, με τουλάχιστον 80 επιβεβαιωμένους θανάτους.  «Τίποτα που στεκόταν στην ευθεία γραμμή του ανεμοστρόβιλου δεν στέκεται ακόμα», είπε. 

Δεκατέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί επίσης σε τέσσερις άλλες πολιτείες.

«Ελπίζουμε ακόμα για κάποια θαύματα καθώς συνεχίζουμε, για να βρούμε περισσότερους ανθρώπους», είπε ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Μέιφιλντ, μια από τις σκληρότερα πληγείσες πόλεις. Ωστόσο, κανένας δεν βρέθηκε ζωντανός από το πρωί του Σαββάτου.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου ανοίγει τον δρόμο για να χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια από το ομοσπονδιακό κράτος.

Ο Άντι Μπεσίαρ, υπέβαλε νωρίτερα χθες Κυριακή επίσημο αίτημα στον Λευκό Οίκο να κηρυχθεί μείζων καταστροφή στην πολιτεία του, ενημέρωσε νωρίτερα δημοσιογράφους η επικεφαλής της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή