Η «μάχη» για τη Δεξιά στην Γαλλία - Η Πεκρές κερδίζει ψηφοφόρους από Μακρόν και Λεπέν

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 13:08
UPD:13:34
REUTERS/POOL
A- A A+

Η «μάχη» για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 έχει ξεκινήσει. Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, φαινόταν να «διαλέγει» για αντίπαλό του τον Ξαβιέ Μπερτράν, η περιφερειάρχης του Παρισιού/Ιλ-ντε-Φρανς, βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Σε δημοσκόπηση της Le Figaro, η Πεκρές, ακολουθεί τον Γάλλο πρόεδρο, χάρη στην πολύ έντονη αύξηση μεταξύ των υποστηρικτών της δεξιάς (+15 έως 54%) και του κέντρου (+12, 35%).

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπολόγιζε στα αποθέματα ψήφων προς τα δεξιά για να επανεκλεγεί. Με την παρουσία της Βαλερί Πεκρές όμως, η κατάσταση στη γαλλική δεξιά είναι πλέον.. «μπερδεμένη». Στην κατάταξη, περιβάλλεται από δύο μέλη της κυβέρνησης Μακρόν το 2017: τον Εντουάρ Φιλίπ και τον Μπρουνό Λε Μερ. Τα δύο πρώην μέλη LR (Les Républicains) που σίγουρα θα παίξουν βασικό ρόλο στην εκστρατεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο τωρινός αρχηγός του κράτους έχει πλέον την εμπιστοσύνη μόνο του 32% των υποστηρικτών του LR (-8). Λιγότερο από τους Σοσιαλιστές (45%, +10).

Άνοδος +4% για την Μαρίν Λεπέν

Η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία Λεπέν έδειξε την αντίστασή της στην επίθεση του Ερίκ Ζεμούρ  στους ψηφοφόρους της. Τον απομακρύνει πλέον στις προθέσεις ψήφου, αλλά και στο βαρόμετρο. Αλλά μια νέα απειλή εμφανίζεται: η Βαλερί Πεκρές, η οποία προσελκύει το 33% (+3) των υποστηρικτών της Λεπέν.

Ο Γιανίκ Ζαντό υποψήφιος με το κόμμα των Πρασίνων παλεύει για να ξεκινήσει η προεδρική του εκστρατεία. Η υπόθεση Ιλό φαίνεται να τον ταλαιπωρεί, όπως και οι δηλώσεις του εναντίον της Πεκρές, την οποία χαρακτήρισε «ομοφοβική». Ως αποτέλεσμα, είναι στα αριστερά (27%, -9) που χάνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη, 4 μήνες πριν τον πρώτο γύρο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή