Ερίκ Ζεμούρ: Μετά το δάχτυλο, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την γαλλική προεδρία

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 08:06
UPD:08:21
REUTERS/TOM NICHOLSON
A- A A+

Ο ακροδεξιός τηλεοπτικός σχολιαστής και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ο διανοούμενος Τραμπ της Γαλλίας, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές εντός της ημέρας, ενημέρωσε χθες Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του.

Βίντεο που θα περιέχει «μήνυμα προς τους Γάλλους» θα «αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης» προτού κάνει τηλεοπτική εμφάνιση στις 20:00 (τοπική ώρα· 21:00 ώρα Ελλάδας) στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, διευκρίνισε η πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν ήδη αρκετά γαλλικά ΜΜΕ.

Αρκετά μέλη του στενού του κύκλου άρχισαν να κάνουν tweet χρησιμοποιώντας το hashtag #Zemmourcandidat (υποψήφιος Zemmour).

Η έντονη προεκλογική του εκστρατεία δεν είχε αφήσει αμφιβολίες σχετικά με την πρόθεση του Ζεμούρ να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2022 και ορισμένες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο εναντίον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «απειλώντας» την υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο, οι εντάσεις αυξάνονται στο στρατόπεδο του Ζεμούρ, καθώς οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η υποστήριξη του ακροδεξιού σχολιαστή έχει αρχίσει να μειώνεται υπέρ της παραδοσιακής σημαιοφόρου της ακροδεξιάς, Λεπέν.

Η προεδρική εκστρατεία του ακροδεξιού Γάλλου φαίνεται σαν να έχει ατονήσει ακόμη και πριν ξεκινήσει επίσημα, σχολιάζει το Politico, συνοψίζοντας τις δυσκολίες που συνάντησε τις τελευταίες μέρες κατά την επίσκεψή του στη Μασσαλία.

  • Πρώτον, υπήρχαν οι ισχυρισμοί σε ένα περιοδικό ότι η 28χρονη de facto διευθύντρια της εκστρατείας του ήταν έγκυος στο παιδί του. Ο 63χρονος Ζεμούρ είναι παντρεμένος και έχει θέσει την υπεράσπιση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών ψηλά στην πολιτική του ατζέντα.
  • Στη συνέχεια, υπήρχαν ομάδες αριστερών διαδηλωτών που τον κυνηγούσαν στα πίσω δρομάκια της πόλης.
  • Κι έπειτα ήταν το... δάχτυλο. Το Σάββατο, ο Ζεμούρ ύψωσε το δάχτυλο σε μία άγνωστη γυναίκα ενώ βρισκόταν στη Μασσαλία. Παράλληλα φώναζε «Πολύ βαθιά». Ο Ζεμούρ αντέδρασε έτσι ως απάντηση στη γυναίκα που του έκανε την ίδια χειρονομία, μια ανταλλαγή χειρονομιών που πρόλαβε να απαθανατίσει ένας φωτογράφος του AFP.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε προχθές Κυριακή, πιστώνεται ενόψει πρώτου γύρου (θα διεξαχθεί τη 10η Απριλίου 2022) από το 14 ως το 15% των προθέσεων ψήφου, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (γύρω στο 19%) και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (25%).

Να σημειωθεί ότι Μακρόν δεν έχει ακόμη δηλώσει την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να το κάνει στις αρχές του επόμενου έτους.  Η παραδοσιακή δεξιά Οι Ρεπουμπλικανοί  πρόκειται να ανακοινώσουν τον υποψήφιο τους σε συνέδριο στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Ζεμούρ πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη προεκλογική του συγκέντρωση την Κυριακή το πρωί στο Παρίσι. Οι αντιφασίστες και τα συνδικάτα έχουν ήδη δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν μια διαμαρτυρία «σιωπής στον Ζεμούρ» στη γαλλική πρωτεύουσα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή