«It's not too late»

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2007 21:47
UPD:30/01/2007 12:42
A- A A+

Mε στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης για τις κλιματικές αλλαγές και τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του πλανήτη, μέλη της Greenpeace αναρριχήθηκαν σήμερα στην κορυφή του Πύργου του ¶ιφελ και κρέμασαν δύο γιγαντιαία πανό με το σύνθημα «It's not too late» (Δεν είναι πολύ αργά) και ένα τεράστιο θερμόμετρο σταματημένο στους 2 βαθμούς, που είναι το όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace προέβησαν σε αυτή την εντυπωσιακή ενέργεια με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που αρχίζει σήμερα στο Παρίσι με τη συμμετοχή 500 εμπειρογνωμόνων.

«Στόχος αυτού του μηνύματος είναι η εγρήγορση της κοινής γνώμης για το γεγονός ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα», εξήγησε ο διευθυντής εκστρατειών της Greenpeace Γαλλίας, Γιανίκ Ζαντό, (Yannick Jadot) και τόνισε: «Μπορούμε να αποτρέψουμε να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς. Αν αντιδράσουμε σήμερα, μπορούμε να αποφύγουμε το χειρότερο». Όπως σημείωσε, το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και ως εκ τούτου μεγάλες πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.

Η διακυβερνητική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αλλαγή του κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC ή Groupe intergouvernemental d'experts sur l'évolution du climat – GIEC, σύμφωνα με το γαλλικό ακρωνύμιο, www.ipcc.ch ) που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα παρουσιάσει την Παρασκευή μία έκθεση – σύνθεση των τελευταίων επιστημονικών ερευνών για το θέμα της υπερθερμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται στη δουλειά περίπου 2.500 μελετητών, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της γης θα ανέβουν κατά 2 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου αν οι συγκεντρώσεις μονοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συγκρατηθούν κάτω από 550 ppm (σ.σ.πρόκειται για τη μονάδα μέτρησης συγκέντρωσης του μονοξειδίου του άνθρακα και σημαίνει «μέρη ανά εκατομμύριο»), έναντι περίπου 380 ppm σήμερα. Η πιο πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 3 βαθμοί Κελσίου. Ανάλογα, οι προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κυμαίνονται από 28 έως 43 εκατοστά πριν το τέλος του 21ου αιώνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή