Ερντογάν: «Αρνητικό» για απελευθέρωση Καβαλά, Ντεμιρτάς

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 14:21
UPD:14:23
via REUTERS/MURAT CETINMUHURDAR/PPO
A- A A+

Να αγνοήσει τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την απελευθέρωση του φυλακισμένου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και του κούρδου πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ειδοποίησε επίσημα την Τουρκία ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αποφανθεί κατά πόσο η Άγκυρα απέτυχε να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις με τον να μην απελευθερώνει τον φιλάνθρωπο και επιχειρηματία Καβαλά.

Το Συμβούλιο υπενθύμισε στην Τουρκία την υποχρέωσή της να συμμορφωθεί με την προηγούμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που ζητούσε την απελευθέρωση του Καβαλά βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάλεσε την Άγκυρα να υποβάλει τη θέση της για το ζήτημα έως τις 19 Ιανουαρίου.

«Δεν αναγνωρίζουμε αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον Καβαλά, ή τον Ντεμιρτάς. Είναι τόσο απλό», διεμήνυσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κατάρ την Τρίτη. «Είτε θα καταλάνουν είτε όχι. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από την απόφαση του δικαστικού μας σώματος. Ό,τι ξέρουν, ας το κάνουν», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει επικριθεί έντονα από τους παραδοσιακούς δυτικούς της συμμάχους για τη φυλάκιση του Καβαλά καθώς και του Ντεμιρτάς, πρώην αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή