Συμβούλιο της Ευρώπης: Ξεκινάει διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας- Για την κράτηση του Οσμάν Καβαλά

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 13:19
UPD:14:02
via REUTERS/Handout .
A- A A+

Διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την άρνησή της να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά, ξεκίνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο τούρκος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος παραμένει έγκλειστος χωρίς καταδικαστική απόφαση, εδώ και τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Σηλυβρίας στην Ανατολική Θράκη.

Η κίνηση αποτελεί ένα νέο συμβολικό πλήγμα στις σχέσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση, σχολιάζουν οι Financial Times.

Τι σημαίνει η κίνηση

Αναλυτικότερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε οριακά υπέρ της έναρξης διαδικασίας «επί παραβάσει» κατά της Άγκυρας για την κράτηση του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος έχει παραμείνει φυλακισμένος ακόμη και μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποφυλάκισή του.

Τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν τον Καβαλά ότι επιδίωκε να ανατρέψει την κυβέρνηση κατά τις διαδηλώσεις το 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκρινε το 2019 ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν παράσχει «γεγονότα, πληροφορίες ή αποδεικτικά στοιχεία» που δικαιολογούσαν την παραμονή του ακτιβιστή στη φυλακή και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του, λέγοντας ότι η κράτηση είχε «απώτερο σκοπό. . . Δηλαδή αυτό της φίμωσης του Καβαλά και μαζί του όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η διαδικασία, η οποία είναι πιθανόν να διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες, σύμφωνα με διπλωμάτες, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο εποπτεύει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ή ακόμα και στην αποβολή της από το 47μελές θεσμικό όργανο στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία από το 1950.

Το Συμβούλιο καλεί την Άγκυρα να υποβάλει τις θέσεις της για την υπόθεση μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2022.

Τι λέει η Τουρκία

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, κατηγορώντας την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέλη της ότι ακολούθησαν μια «προκατειλημμένη και επιλεκτική προσέγγιση» στην εκτέλεση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κάλεσε επίσης το σώμα να «σεβαστεί και να εμπιστευτεί τις νομικές διαδικασίες που διεξάγονται από ανεξάρτητα και αμερόληπτα στα δικαστήρια».

«Κρυστάλλινο» μήνυμα προς την Άγκυρα

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Νιλς Μουίζνιεκς, χαρακτήρισε την απόφαση έστειλε ένα «κρυστάλλινο» μήνυμα προς την Άγκυρα. «Η αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά και να τερματίσει τη δίωξή του με πολιτικά κίνητρα είναι μια απαράδεκτη παραβίαση των υποχρεώσεων της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε. «Μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια πίσω στη φυλακή με κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα, πρέπει να του επιτραπεί να επιστρέψει επιτέλους σπίτι στην οικογένειά του», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ποιοι ψήφισαν κατά

Ενώ η ψηφοφορία είναι ιδιωτική, τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στους FT αποκάλυψαν ότι 35 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας - ξεπερνώντας οριακά τη βάση των 32 ψήφων που απαιτείται.

Μάλιστα η Ουγγαρία καταψήφισε την κίνηση, διευρύνοντας την ρήξη με την ΕΕ. Η Ρουμανία απείχε, ενώ η Πολωνία και η Βουλγαρία δεν ψήφισαν, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή