Ο Μακρόν απαντά στον Ζεμούρ για την Κυβέρνηση Βισύ

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 10:55
UPD:11:10
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα μεταβεί στο Βισύ αυτή την Τετάρτη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη προέδρου από το 1978 και μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στον ακροδεξιό αντίπαλό του, Ερίκ Ζεμούρ.

«Το Βισύ μάς στέλνει πίσω στην μια Ιστορία. Από αυτή την άποψη, δεν έχουμε παρά να πούμε στον εαυτό μας ότι το ζήσαμε, ότι γράφτηκε από ιστοριογράφους και ότι είναι καλό να το μάθουμε», αποφάνθηκε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος σκοπεύει να αποτίσει φόρο τιμής το απόγευμα, στους διωκόμενους και στους βουλευτές που αντιτάχθηκαν στις εξουσίες για το συνεργατικό καθεστώς εκείνης της εποχής.

Η κατηγορία απευθύνεται στον εθνικιστή υποψήφιο, ο οποίος συνέχισε να υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια ότι ο Στρατάρχης Πετέν θα είχε «σώσει τους Γάλλους Εβραίους» κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ας προσέχουμε όταν χειραγωγούμε, ταράζουμε και να αναθεωρούμε» την Ιστορία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύοντας ότι ο χρόνος έδωσε τη δυνατότητα να οικοδομηθεί μια «ιστορογραφική αλήθεια» και ότι «κερδίζουμε με το να τη σεβόμαστε και να τη μαθαίνουμε».

Λίγες εβδομάδες πριν ο Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος κατά τα άλλα λέει πως θέλει να μιμηθεί τον Σαρλ ντε Γκωλ, είχε βρει λόγια για να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του στρατηγού Πετέν στην υπόδουλη γαλλική κυβέρνηση του Βισί.

«Ας τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν για να είμαστε λίγο πιο ελεύθεροι», κατέληξε.

Η κυβέρνηση του Βισύ (1940-1944), ήταν η φιλογερμανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Γάλλο στρατάρχη και ήρωα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Φιλίπ Πετέν  στο ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, νότια του ποταμού Λίγηρα, μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας και τη συνθηκολόγηση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, DW

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή