«Θλιβερές» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, λέει η Μόσχα

Λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 14:23
UPD:14:26
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Το Κρεμλίνο τη Δευτέρα χαρακτήρισε την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας ως «πολύ θλιβερή» την παραμονή μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, όταν οι δυο τους θα συζητήσουν τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τον τελευταίο μήνα τις ασυνήθιστες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και εξέφρασαν ανησυχίες για μια πιθανή ρωσική εισβολή, κάτι που η Μόσχα απέρριψε ως φόβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο κ. Πούτιν θα εστιάσει τη συζήτηση σε αυτό που η Ρωσία θεωρεί ως «υφέρπουσα επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά του και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας», τις οποίες ο Πούτιν είπε ότι χρειάζεται η Μόσχα από τη Δύση.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά και δέσμευση ότι ορισμένα είδη όπλων δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες κοντά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Αναμένεται να θέσει επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής άλλης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας με τον Μπάιντεν. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στη Γενεύη.

«Θα χρειαστεί να συζητήσουν πώς εφαρμόζονται οι συμφωνίες που κατέληξαν στη Γενεύη, να επανεξετάσουν τι εφαρμόζεται πλήρως και τι χρειάζεται επιπλέον δουλειά», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Φυσικά η ατζέντα είναι οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες παραμένουν σε αρκετά θλιβερή κατάσταση. Και μετά είναι τα ερωτήματα που διαφαίνεται μεγάλο στην ημερήσια διάταξη. Πρώτιστα η ένταση γύρω από την Ουκρανία, το θέμα της προόδου του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας και η πρωτοβουλία του Προέδρου Πούτιν σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή