Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία σε «αποκλιμάκωση των εντάσεων» για την Ουκρανία

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 14:15
UPD:14:17
via REUTERS/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY
A- A A+

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Πέμπτη τη Ρωσία σε «αποκλιμάκωση» και «διπλωματία», απειλώντας για άλλη μια φορά με «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση «επιθετικότητας» κατά της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάνει σαφές πως η Μόσχα δεν θέλει μια νέα σύγκρουση σε σχέση με την Ουκρανία παρά τις εντάσεις που αυξάνονται στην περιοχή.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν εξακολουθήσει την αντιπαράθεση με την Ουκρανία και ζήτησε να υπάρξουν «αποκλιμάκωση» και «διπλωματία».

«Ανησυχούμε βαθιά για τα σχέδια της Ρωσίας με προοπτική μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στο Ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια του τεταμένου τετ-α-τετ τους στη Σουηδία.

Υπάρχουν αναφορές για συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες, προκαλώντας εκτεταμένες ανησυχίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στη γείτονά της, η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τη διάλυσή της το 1991. Η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και έχει κατηγορηθεί ότι έστειλε στρατεύματα και όπλα για να υποστηρίξει φιλορωσικές εξεγέρσεις σε δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, αν και το αρνείται.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ ανησυχεί επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα της στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να προειδοποιεί την Τρίτη ότι τα μέλη θα πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Μπορείτε να συζητήσετε εάν η πιθανότητα εισβολής είναι 20% ή 80%, δεν έχει σημασία. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos, Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή