Η επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 07:00
UPD:07:24
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Η μεγάλη προσέλευση στις χθεσινές κάλπες του Κινήματος Αλλαγής -που ξεπέρασε σε συμμετοχή την αντίστοιχη διαδικασία το 2017- αποτελεί ένα εφόδιο για τη νέα ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο μένει να φανεί πώς αυτό το «όπλο» θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη μέρα.

 Δεδομένο είναι πως ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα κληθεί να στείλει μήνυμα ανανέωσης και να προβάλει έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να συσπειρώσει όχι μόνο τους πολίτες που συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία, αλλά και όσους βλέπουν με συμπάθεια τον συγκεκριμένο χώρο αλλά δεν έφτασαν μέχρι τις κάλπες. 

Αποτελεί άλλωστε κοινό… μυστικό πως στόχος είναι ο επαναπατρισμός πρώην «πράσινων» ψηφοφόρων, που στην πορεία είτε επέλεξαν άλλα κόμματα είτε στράφηκαν στην αποχή. Ωστόσο, δεν είναι μια εύκολη αποστολή και σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιστροφή στα «πράσινα» σύμβολα.  Χρειάζεται μια σύγχρονη ατζέντα, που να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις και να προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις. Η πανδημία, οι εξελίξεις στην οικονομία, η κλιματική κρίση είναι μερικά μόνο από τα θέματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, με τους ψηφοφόρους να αναμένουν ρεαλιστικές προτάσεις και όχι συνθήματα. Σε αυτές λοιπόν τις μεγάλες προκλήσεις καλείται να απαντήσει η νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αν θέλει να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της διεύρυνσης. Και από την πειστικότητα αυτών των απαντήσεων θα κριθεί το κατά πόσο στις επόμενες εκλογές η δημοσκοπική άνοδος θα «μεταφραστεί» και σε άνοδο των ψηφοδελτίων στις κάλπες. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται μέχρι τότε οι κινήσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθούν  -από απόσταση μεν, αλλά με ενδιαφέρον δε- τα τεκταινόμενα. Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ταράζουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία τα πολιτικά νερά, ωστόσο μένει να φανεί αν αυτό θα επηρεάσει σε δεύτερο χρόνο τη στρατηγική των δύο «μονομάχων». Ας μην ξεχνάμε πάντως πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή