Μάγχη: «Δεν είναι λύση οι επαναπροωθήσεις», λένε Βρετανοί βουλευτές

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 14:07
UPD:14:08
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Οι προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για απώθηση μικρών σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες χωρίς έγγραφα στη Μάγχη θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις υποχρεώσεις της Βρετανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε μια ομάδα βουλευτών.

Η Μικτή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να καθορίσει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι της Συνοριακής Δύναμης θα επιβάλουν τις επαναπροωθήσεις, που θα εισαχθούν στο νομοσχέδιο για την εθνικότητα και τα σύνορα.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει αυτές τις διελεύσεις, αλλά οι απωθήσεις δεν είναι η λύση», είπε η Χάριετ Χάρμαν, η πρόεδρος της επιτροπής. «Δεν θα αποτρέψουν τις διελεύσεις, οι θάλασσες θα γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες και οι διακινητές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν την τιμωρία. Οι τρέχουσες αποτυχίες στο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου δεν μπορούν να διορθωθούν με αυστηρότερες ποινές και πιο επικίνδυνες ενέργειες επιβολής».

Η επιτροπή ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι αξιωματούχοι που διαπράττουν ποινικό αδίκημα κατά την τακτική των απωθήσεων δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητοι από τη δίωξη, ειδικά εάν οι μετανάστες χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Προέτρεψε την κυβέρνηση να καταργήσει τις διατάξεις επαναπροώθησης εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι συμβατές με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και να δώσει προτεραιότητα σε μέτρα που δεν εμποδίζουν την ασφάλεια των ανθρώπων στη θάλασσα. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της έκθεσης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είπε στη Βουλή των Λόρδων ότι οι απωθήσεις θα ήταν νόμιμες. Αξιωματικοί των Συνοριακών Δυνάμεων από την ένωση Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS), ωστόσο, δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της νομιμότητάς τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή